Ο βρετανικός δημόσιος δανεισμός μειώθηκε από τα υψηλά στα οποία βρέθηκε πριν από έναν χρόνο όταν η κυβέρνηση προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την πανδημία, και υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόσφατη ανάκαμψη της οικονομίας ενίσχυσε τα φορολογικά έσοδα.

Ο δανεισμός -με εξαίρεση τις τράπεζες του δημοσίου τομέα- ανήλθε συνολικά σε 24,3 δισ. στερλίνες (33,8 δισ. δολάρια) τον Μάιο, χαμηλότερα από τα 43,8 δισ. στερλίνες στον αντίστοιχο μήνα του 2020, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία ONS.

Τα στοιχεία του Μαΐου ανέβαζαν το έλλειμμα από τους δύο πρώτους μήνες της χρήσης 2021/2022 στα 53,4 δισ. στερλίνες.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει σημειωθεί, αλλά ήταν χαμηλότερα κατά σχεδόν 38 δισ. στερλίνες έναντι της περιόδου Απριλίου-Μαϊου του περασμένου έτους.

Τα έσοδα που εισέρευσαν στα δημόσια ταμεία τον Μάιο, αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε λίγο κάτω των 57 δισ. στερλίνων, αποτυπώνοντας την ανάκαμψη της οικονομίας καθώς ήρθησαν οι περιορισμοί για τον κορονοϊό.

Οι κυβερνητικές δαπάνες τον Μάιο μειώθηκαν κατά 11 δισ. στερλίνες, σε λίγο κάτω των 82 δισ. στερλίνων.

Ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak, έχει δεσμευτεί για μέτρα αξίας 350 δισ. στερλίνων από την αρχή της πανδημίας το προηγούμενο έτος, σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης έναντι του κορονοϊού μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών παγκοσμίως, επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά με ένα έλλειμμα αντίστοιχο του 14,3% του ΑΕΠ την περίοδο 2020-2021.

Πηγή: sofokleousin.gr