Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε σήμερα για τις συνέπειες, όσον αφορά στις επενδύσεις, που μπορεί να έχουν οι “αυθαίρετοι αποκλεισμοί” εμβολίων κατά της Covid, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσει τον έλεγχό της στις εξαγωγές.

Απέναντι σε τέτοια μέτρα, εταιρίες μπορούν να διερωτηθούν ως προς τη σκοπιμότητα “της πραγματοποίησης μελλοντικών επενδύσεων σε χώρες όπου επιβάλλονται αυθαίρετοι αποκλεισμοί”, δήλωσε ο συντηρητικός ηγέτης ενώπιον της επιτροπής συνδέσμου στην οποία απαρτίζουν οι πρόεδροι διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

“Νομίζω ότι οι αποκλεισμοί των εμβολίων ή συστατικών για εμβόλια συνιστούν ένα ευαίσθητο θέμα”, επέμεινε ο Μπόρις Τζόνσον, υπογραμμίζοντας ότι τα εμβόλια ήταν το αποτέλεσμα μιας “διεθνούς συνεργασίας”.

“Οι ζημιές που προκλήθηκαν από αποκλεισμούς μπορεί να είναι σημαντικές”, πρόσθεσε ο Βρετανός ηγέτης, η χώρα του οποίου έχει ήδη χορηγήσει μια πρώτη δόση σε περισσότερα από 28 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή στους περισσότερους από τους μισούς ενήλικες”, από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Αντιμέτωπη με σαφώς λιγότερες από τις αναμενόμενες προμήθειες εμβολίων της AstraZeneca, η ΕΕ αποφάσισε σήμερα να θέσει υπό αυστηρή παρακολούθηση τις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid που παράγονται στο έδαφός της, προκειμένου να εμποδίσει τη διαφυγή προς άλλες χώρες, συγκεκριμένα τη Βρετανία, αναγκαίων δόσεων για τους Ευρωπαίους που διανύουν το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η ΕΕ υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει “να εξάγει μεγάλες ποσότητες” εμβολίων προς χώρες που οι ίδιες παράγουν εμβόλια ή όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει πολύ, καθώς η Ένωση αντιμετωπίζει “μια πολύ σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση”.

Πηγή: sofokleousin.gr