Την απαγόρευση εισόδου όλων των ταξιδιωτών από τη Δανία ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανία, μετά την ανησυχία που έχει προκληθεί από τον εντοπισμό ενός μεταλλαγμένου στελέχους του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί covid-19 σε δανέζικα εκτροφεία βιζόν.

«Όλοι οι μη Βρετανοί ταξιδιώτες και όσοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας οι οποίοι βρέθηκαν ή πέρασαν από τη Δανία τις τελευταίες 14 ημέρες δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα» από το Σάββατο το πρωί ανάρτησε στο Twitter  ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς.

Η απόφαση  ελήφθη εκτάκτως μετά «τη δημοσίευση επιπλέον πληροφοριών από τις υγειονομικές αρχές της Δανίας, οι οποίες αναφέρουν μια γενικότερη εξάπλωση του κορωνοϊού στα εκτροφεία βιζόν από ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που μεταδόθηκε και σε κάποιες τοπικές κοινότητες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Δανία προκάλεσε ανησυχία στη διεθνή κοινότητα την Τετάρτη ανακοινώνοντας τη μαζική θανάτωση όλων των βιζόν στη χώρα –15 με 17 εκατομμύρια ζώα– μετά τον εντοπισμό ενός μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που έχει ήδη μεταδοθεί σε 12 ανθρώπους.

Η μετάλλαξη ενός ιού είναι ένα κοινό και συχνά ανώδυνο φαινόμενο, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα. Όμως το στέλεχος αυτό, που ονομάζεται «cluster 5», προκαλεί μειωμένη δραστικότητα των αντισωμάτων του ανθρώπου, κάτι που απειλεί την αποτελεσματικότητα του μελλοντικού εμβολίου κατά της covid-19.

Πηγή: Reuters

Πηγή: sofokleousin.gr