Ο κίνδυνος να πεινάσουν είναι υψηλότερος παρά ποτέ για τις οικογένειες στη Βραζιλία, καθώς το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν επαρκή τροφή για τον εαυτό τους ή την οικογένειά τους μέσα στους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε στο 36%, επίπεδο-ρεκόρ, το 2021, από το 30% το 2019, σύμφωνα με μελέτη.

Είναι η πρώτη φορά που η διατροφική ανασφάλεια στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα τροφίμων σε όλη την περιοχή ξεπέρασε τον παγκόσμιο μέσο όρο αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα για το φαινόμενο, σύμφωνα με την ανάλυση στοιχείων του Gallup World Poll που δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Ζετούλιου Βάργκας (FGV).

Οι Βραζιλιάνοι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας παρότι η χώρα τους συγκαταλέγεται στους κυριότερους παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων στον πλανήτη. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν απότομα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Μαρσέλου Νέρι, διευθυντή του Κέντρου Κοινωνικών Πολιτικών του FGV και συγγραφέα της μελέτης.

«Πρόκειται για ανησυχητική κατάσταση», επισήμανε ο κ. Νέρι, καθώς αυτό είναι «το υψηλότερο ποσοστό» που έχει καταγραφεί στο πλαίσιο αυτής της μελέτης.

Το ποσοστό όσων είναι αντιμέτωποι με διατροφική ανασφάλεια στο 20% των φτωχότερων Βραζιλιάνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού αυξήθηκε στο 75% το 2021 από 53% το 2019, πλησιάζοντας το επίπεδο που καταγράφεται στη Ζιμπάμπουε. Αυτή η τελευταία καταγράφει το υψηλότερο επίπεδο διατροφικής ανασφάλειας στον κόσμο (80%), σύμφωνα με τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του FGV, το χάσμα μεταξύ των φύλων ως προς τη διατροφική ανασφάλεια το 2021 ήταν έξι φορές υψηλότερο στη Βραζιλία από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr