Εν μέσω του νέου κύματος μολύνσεων από τον κορονοϊό, οι αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάουλο στη Βραζιλία ανακοίνωσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (22/1) πως οι παρελάσεις του καρναβαλιού, που προβλεπόταν να γίνουν στα τέλη του Φεβρουαρίου, αναβάλλονται ως τουλάχιστον τον Απρίλιο και πιο συγκεκριμένα στις 21 εκείνου του μήνα.

Οι δήμοι των δύο μεγαλύτερων και πολυπληθέστερων πόλεων της Βραζιλίας έλαβαν την απόφαση αυτή «λόγω της τρέχουσας κατάστασης με την πανδημία και της ανάγκης να προστατευθούν ζωές και να ενώσουμε τις δυνάμεις για να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών σε όλη την επικράτεια της Βραζιλίας». Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από ψηφιακή συνεδρίαση των δημάρχων, των πολιτειακών υπουργών Υγείας και αντιπροσώπων των σχολών σάμπας στις δύο πολιτείες. Την είδηση ανακοίνωσαν από κοινού οι δήμαρχοι, Ρικάρδο Νούνες (Σάο Πάουλο) και Εδουάρδο Πάες (Ρίο ντε Τζανέιρο).

Οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι, αξιόλογη πηγή εσόδων αφού προσελκύουν τεράστια πλήθη και αποτελούν μαγνήτη για τους τουρίστες, είχαν ήδη αναβληθεί στις αρχές του μήνα, εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης. Είχαν απαγορευθεί τα πάρτι στους δρόμους και άλλες δραστηριότητες. Μονάχα οι παρελάσεις στα στάδια είχαν απομείνει, αλλά κι αυτές θεωρήθηκαν επικίνδυνες από τους υπεύθυνους.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή (21/1) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 166.539 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν ακόμη 358 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19.

Η γιγαντιαία χώρα των περίπου 213 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη: μετρά ως αυτό το στάδιο 622.563 νεκρούς επί συνόλου 23.751.782 μολύνσεων.

Καθώς η επέλαση της πιο μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον συνεχίζεται, η Βραζιλία έσπασε αυτή την εβδομάδα ρεκόρ κρουσμάτων σε 24 ώρες, καταγράφοντας 204.854. Μέχρι χθες είχε εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 σχεδόν το 70% των πολιτών.

Πηγή: sofokleousin.gr