Η Κύρωση του Μνημονίου μεταξύ της Ελλάδας και του Κουβέιτ στον τομέα της βιομηχανικής συνεργασίας «θα δώσει την δυνατότητα σε ελληνικές εταιρείες και επιχειρήσεις να πάρουν ένα σημαντικό μερίδιο από τα κατασκευαστικά έργα που θα πραγματοποιηθούν στην χώρα αυτή μέχρι το 2035» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά την συζήτησή της συμφωνίας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Αναφερόμενος στην δεύτερη Κύρωση Συμφωνίας που εισάγεται στο ίδιο νομοσχέδιο του Υπουργείου και αφορά την Κύρωση της Συμφωνίας με την Ρωσική Ομοσπονδία για θέματα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή είναι επωφελής για την χώρα ενώ παράλληλα συμβάλει και «στην εξωτερικής μας πολιτικής και τη βελτίωση των σχέσεών μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Οι δύο Κυρώσεις εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία. Ειδικότερα, «υπέρ» της Κύρωσης του Μνημονίου με το Κουβέιτ τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ , «κατά» το ΚΚΕ και η ΕΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ενώ το ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκε. «Υπέρ» της Κύρωσης με την Ρωσική Ομοσπονδία τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΜέΡΑ25 ενώ καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων χαιρέτησε την ευρύτατη συμφωνία των κομμάτων για αυτές τις δύο σημαντικές Κυρώσεις. Απαντώντας στις αιτιάσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρικιώτη γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε να φέρει για Κύρωση την Συμφωνία με τη Ρωσία που είχε υπογραφεί από το 2016, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι στις αρχές του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η πρωτότυπη υπογεγραμμένη συμφωνία χάθηκε. Οι νέες υπογραφές δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, κατόπιν με την αλλαγή της κυβέρνησης η Συμφωνία έπρεπε να υπογραφεί εκ νέου για τρίτη φορά. Σχετικά με την καταψήφιση της Συμφωνίας από το ΚΚΕ, ο υπουργός ανέφερε πως «κατανοώ τους ιδεολογικούς λόγους που έχει και καταψηφίζει την συμφωνία αφού την θεωρεί καπιταλιστική»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας αναφέρθηκε στην Κύρωση της Συμφωνίας με την Ρωσική Ομοσπονδίας λέγοντας πως η ελληνορωσική συνεργασία στην έρευνα και τεχνολογία έχει ένα μεγάλο βάθος χρόνου που ξεκινάει το 1993 και έκτοτε έχουν υπογραφή πολλά πρωτόκολλα και συμφωνίες συνεργασίας με έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ Μάλιστα ανέφερε πως από την άνοιξη του 2020 έχει ξεκινήσει η συζήτηση και για νέα ανακοίνωση προκήρυξης συνεργασίας που θα εξεταστεί μέχρι το τέλος του 2020.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις και την καταψήφιση από την Ελληνική Λύσης της Κύρωσης του Μνημονίου Συνεργασίας με το Κουβέιτ με βασική αιτία την στενή συνεργασία που έχει η χώρα αυτή με την Τουρκία, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως το Κουβέιτ έχει εξαγγείλει ένα μεγάλο εθνικό σχέδιο πλήρους αναμόρφωσης του κράτους έως το 2035, όπου θα πραγματοποιήσει δημόσια κατασκευαστικά έργα, εκατοντάδων, δισεκατομμυρίων. Θεωρούμε, είπε, σημαντικό σε αυτά τα μεγάλα έργα και οι ελληνικές επιχειρήσεις να μπορούν να πάρουν ένα σημαντικό μερίδιο.

Σχετικά το ότι «το Κουβέιτ έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία», ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε απευθυνόμενος στον εισηγητή της Ελληνικής Λύσης πως ο πρόεδρος του κόμματός του Κυριάκος Βελόπουλος σε πρόσφατο άρθρο του έγραφε ότι “Η Τουρκία θεωρείται εχθρός ακόμα και σε παραδοσιακές δυνάμεις του σουνιτικού Ισλάμ, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ιράκ και άλλες χώρες τις περιοχής” Πως εσείς μας λέτε το αντίθετο… ».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, απάντησε και στην ερώτηση που εμβόλιμα του έθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρικιώτης για το «εάν και πότε η κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει στη Βουλή για Κύρωση τις τρεις Συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία» λέγοντας του «μην ανησυχείτε, θα κυρωθούν τα Σύμφωνα με τη Βόρεια Μακεδονία […] Εμείς ως κόμμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, πριν τις εκλογές, συμμετείχαμε με περηφάνια στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά λέγαμε πάντα στερεότυπα το ίδιο πράγμα. Πως εάν ψηφιζόταν από την Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι δεσμευτική για την Ελληνική Δημοκρατία και θα την τηρήσουμε. Εμένα δε όταν με ρώτησαν, τότε, εάν ως υπουργός θα αναφέρω τη Βόρεια Μακεδονία ως Σκόπια, έλεγα: Ως επίσημο πρόσωπο και ως εκπρόσωπος της Ελληνική Δημοκρατίας, θα λέω πάντα Βόρεια Μακεδονία, διότι είμαι υποχρεωμένος ως κρατικός αξιωματούχος να σέβομαι μία Συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα μου και έχει υπέρ συνταγματική αρχή».

Νωρίτερα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης εξηγώντας του λόγους που καταψήφισε τις δύο Κυρώσεις ανέφερε πως «το ΚΚΕ πάντα βλέπει θετικά τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ χωρών και λαών, αρκεί να διασφαλίζεται η αρχή της ισοτιμίας των σχέσεων αμοιβαίου οικονομικού και κοινωνικού οφέλους, η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, που οδηγούν στην ευημερία τους». Οι δύο όμως αυτές Συμβάσεις «δεν δημιουργούν όρους, που βοηθούν στην ανάπτυξη με κριτήριο τα συμφέροντα του λαού, στην ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών αλλά είναι ενταγμένες στο σχεδιασμό γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, καταψήφισε την Κύρωση του Μνημονίου με το Κουβέιτ λέγοντας ότι όπως «ζητήσαμε την απόσυρση των συμβάσεων με το Κατάρ και με το Αζερμπαϊτζάν, έτσι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε και μια συμφωνία με το Κουβέιτ που υποστηρίζει την Τουρκία, η οποία αυτή τη στιγμή εκτός από τις επιδρομές της στο Αιγαίο και τους πολέμους που διεξάγει παντού, επιδιώκει μία επόμενη γενοκτονία των Αρμενίων».

Πηγή: sofokleousin.gr