«Ο συνδικαλισμός είναι μια αυτονόητη λειτουργία σε κάθε δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία. Άλλο όμως συνδικαλισμός και άλλο διασπορά ψευδών δεδομένων και ψευδών γεγονότων», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας νωρίτερα στη Βουλή, για την μη ανανέωση της σύμβασης του νοσοκομειακού επικουρικού γιατρού– συνδικαλιστή Κώστα Καταραχιά, η οποία καταγγέλλεται τόσο από τον ίδιο τον γιατρό όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ως εκδικητική απόλυση.

Το θέμα ήταν αντικείμενο επίκαιρης ερώτησης του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού που κατηγόρησε την κυβέρνηση αλλά και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας για πολιτικό ρεβανσισμό και πολιτική δίωξη σε βάρος του Κώστα Καταραχιά, για τη συνδικαλιστική δράση που ανέπτυξε, αποκαλύπτοντας τα κακώς κείμενα εν μέσω πανδημίας.

«Ο συνδικαλισμός αποτελεί θεσμό στις σύγχρονες δημοκρατίες. Συνδικαλισμός είναι η επιδίωξη προώθησης των δικαιωμάτων και συμφερόντων των μελών του. Βεβαίως θεωρείται αυτονόητος σε κάθε δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία, διότι προωθεί το κοινό συμφέρον. Άλλο όμως αυτό και άλλο η διατύπωση ψευδών δεδομένων και ψευδών γεγονότων. Αυτό δεν είναι συνδικαλισμός είναι διασπορά fake news», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε διάλογο με τους συνδικαλιστές.

«Εμείς πολλές φορές, τις περισσότερες φορές, είμαστε σε επαφή και σε διάλογο μαζί τους. Δεν σημαίνει ότι πάντα συμφωνούμε. Οφείλουμε να τους ακούμε και ο δίαυλος είναι πάντα ανοιχτός και επιδιώκουμε τον διάλογο. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις όποιες προσπάθειες φίμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος από όπου και αν προέρχονται», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και παρατήρησε ότι ο κ. Καταραχιάς επέλεξε και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. «Ζούμε σε κράτος δικαίου και ο καθένας έχει δικαίωμα να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, εφόσον πιστεύει ότι θίγονται τα δικαιώματά του. Η προσωρινή διαταγή απορρίφθηκε. Όπως απορρίφθηκε και προηγούμενο αίτημά του, σχετικά με τη μετακίνησή του. Και επειδή μιλάτε για διώξεις συνδικαλιστών, δυσκολεύομαι να αντιληφθώ, ο κ. Καταραχιάς είναι ο μόνος συνδικαλιστής στην Ελλάδα; Τόσοι άλλοι συνδικαλιστές, γιατί δεν διώχθηκαν, όπως λέτε; Οπότε μη γενικεύετε και ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να ασκήσει τη λειτουργία της. Στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν επιτρέπεται να παρέμβουμε και ούτε θα το κάνουμε ποτέ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και προσέθεσε ότι τα νοσοκομεία είναι αυτά που αποφασίζουν για την παράταση των συμβάσεων και «οι πρακτικές των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, με τις αποφάσεις “εντέλεσθε”, προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, τα νοσοκομεία έχουν αυτοδιοίκητο, και σε καμία περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει σε αυτό».

«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε απόλυση. Έχουμε λύση της σύμβασης. Μην προσπαθείτε να διαστρεβλώσετε τα γεγονότα για να κερδίσετε εντυπώσεις», επέμεινε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός κατήγγειλε ότι έχει προηγηθεί μια εκδικητικού τύπου μετακίνηση του Κώστα Καταραχιά, από το νοσοκομείο του Αγίου Σάββα στο νοσοκομείο Σωτηρία, η οποία εντάσσεται σε μεθόδευση για τη μη ανανέωση της σύμβασής του, την μοναδική μη ανανέωση σύμβασης νοσοκομειακού γιατρού στην αιχμή της πανδημίας. «Χωρίς κανένα πρόσχημα», κινήθηκε η κυβέρνηση και η διοίκηση του Νοσοκομείου του Αγίου Σάββα, είπε ο Ανδρέας Ξανθός και κατήγγειλε ότι ο Κώστας Καταραχιάς βρέθηκε σήμερα εκτός ΕΣΥ λόγω πολιτικού ρεβανσισμού και πολιτικής δίωξης, επειδή ως πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Άγιο Σάββα, πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις, ανέδειξε προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας του νοσοκομείου, επειδή αντέδρασε σθεναρά στην προσπάθεια της διοίκησης του νοσοκομείου να στοχοποιήσει εργαζόμενους ως «υπεύθυνους για τη διάδοση κορονοϊού σε ασθενείς».

«Αποφασίσατε, παρά τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, της ΕΙΝΑΠ, του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, παρά το κίνημα συμπαράστασης από συναδέλφους του, σε όλη την Ελλάδα, αποφασίσατε να προχωρήσετε σε αυτή την εκδικητική απόφαση», είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ενέργειες εκφοβισμού και απειλών σε όποιον τολμά να μιλήσει δημόσια για τα κακώς κείμενα στο ΕΣΥ, αυτή την περίοδο. Ανάμεσα σε όσους έγιναν στόχος αυτής της εκδικητικής τακτικής της κυβέρνησης, ο κ. Ξανθός ενέταξε και τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ και άλλους νοσοκομειακούς γιατρούς για τους οποίους, όπως κατήγγειλε, «οι Διοικήσεις προσφεύγουν στους εισαγγελείς και εκκινούν πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος τους για διασπορά ψευδών ειδήσεων και καλλιέργεια πανικού στην κοινωνία».

Ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι την παράταση της θητείας του Κώστα Καταραχιά έχουν ζητήσει ο διευθυντής του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος του Άγιου Σάββα, η διευθύντρια της Πολυδύναμης ΜΕΘ του Νοσοκομείου Σωτηρία, ο διευθυντής του Ακτινοδιαγνωστικού του Σωτηρία. Και ενώ, όπως τόνισε ο βουλευτής, παρατείνεται η θητεία όλων των άλλων συναδέλφων του, εξαιρείται σήμερα ο κ. Καταραχιάς.

Πηγή: sofokleousin.gr