Κατά της ελληνογαλλικής συμφωνίας τάχθηκαν ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ, νωρίτερα στη Βουλή, ενώ θα ψηφίσουν υπέρ αυτής  ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Την υπερψήφιση από το κόμμα του, της ελληνογαλλικής στρατηγικής συμφωνίας, ξεκαθάρισε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι «παρά το γεγονός ότι θα θέλαμε να είναι πολύ καλύτερη, η σύναψη της αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για τη χώρα».

«Είμαστε υπέρ της ενδυνάμωσης της ελληνογαλλικής συνεργασίας και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας μας. Δεν είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να είναι, όπως για παράδειγμα στο σημείο που αφορά την ρήτρα αμοιβαιότητας. Θα την θέλαμε καλύτερη. Ωστόσο, πρέπει όλα τα κόμματα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να ζυγίσουμε και να σταθμίσουμε καλά τα πράγματα και να βάλουμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Η καταψήφιση της Συμφωνίας ή το “παρών” δεν αποτελούν στάση που συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας. Σίγουρα η Συμφωνία έχει προβλήματα. Όμως η στάθμιση θετικών και αρνητικών γέρνει ολοφάνερα στη σημασία υπέρ του ναι, γιατί η Συμφωνία υπηρετεί με τρόπο σοβαρό τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ τόνισε ακόμα, ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για αμυντική συμφωνία, γιατί στην ΕΕ υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής και καλό είναι να μην την αμφισβητούμε».

«Είναι σημαντικό να υπάρχουν διμερείς σχέσεις, ειδικά με Γαλλία, αλλά δεν πρέπει να αποδυναμώσουμε την υποχρέωση όλων των κρατών μελών της ΕΕ, να συνδράμουν σε ένα άλλο κράτος αν δεχθεί επίθεση».

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος, έθεσε το ζήτημα μη συμμετοχής των ελληνικών ναυπηγείων στο κατασκευαστικό έργο των φρεγατών, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι μια παράλειψη της Συμφωνίας, καθώς θα έδινε την ευκαιρία να ενισχυθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Μυλωνάκης: Πάνω από όλα τα εθνικό συμφέρον, ναι στην ελληνογαλλική Συμφωνία

Υπέρ της Ελληνογαλλικής Στρατηγικής Συμφωνίας τάχθηκε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, σημειώνοντας ότι παρά τα κενά που υπάρχουν, πρέπει όλα τα κόμματα να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης γιατί η πατρίδα κινδυνεύει .

«Δεν κερδίζει κανένα κόμμα ψήφους κάνοντας αυτή τη κριτική και με τέτοια επιχειρήματα. Η Συμφωνία έχει κενά. Όμως υπάρχουν και θετικά. Είμαστε υπέρ της ενίσχυσης της ελληνογαλλικής συνεργασίας προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές τις κρίσιμες στιγμές πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον, για αυτό πρέπει να επιδείξουμε όλοι αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού και να σταθούμε πάνω από μικροκομματικά συμφέροντα», σημείωσε ο κ. Μυλωνάκης.

Ο εισηγητής της ΕΛ.ΛΥ, μίλησε ωστόσο για «γκρίζα σημεία» και για «δημιουργικές ασάφειες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας» καθώς όπως είπε, «δεν επιβεβαιώνει την αμυντική συνδρομή της Γαλλίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση από την Τουρκία».

Μαρίνος: Όχι στην ελληνογαλλική Συμφωνία που εξυπηρετεί ιμπεριαλιστικά σχέδια

Κατά της ελληνογαλλικής στρατηγικής Συμφωνίας τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Μαρίνος, υποστηρίζοντας ότι «τα υπέρογκα ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα υπηρετούν άλλους στόχους ενώ εντάσσουν τη χώρα σε επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια».

«Πίσω από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς η ουσία δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από τους σφοδρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τα παζάρια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών είναι τα υπέρογκα και χωρίς τέλος εξοπλιστικά προγράμματα που υπηρετούν κυρίως άλλους στόχους και όχι την άμυνα της χώρας και θα κληθεί να τα πληρώσει με μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός», τόνισε ο κ. Μαρίνος και συμπλήρωσε:

«Οι δηλώσεις και οι αναφορές περί ισχυρής Ευρώπης και ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομία φωτογραφίζουν ξεκάθαρα νέα επιθετικά σχέδια και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε τέτοιες αποστολές θα αξιοποιηθούν και να νέα σύγχρονα όπλα».

«Η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας όσο και η συμφωνία με τις ΗΠΑ υπηρετούν τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής άρχουσας τάξης αναλαμβάνοντας ρόλο πρωτοπαλίκαρου και εμπλέκοντας τον λαό στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς», υποστήριξε ο κ. Μαρίνος και κατέληξε:

«Γι αυτούς τους λόγους είναι κρίσιμο ζήτημα ο λαός να μην παρασυρθεί από υπερφίαλους πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες».

Γρηγοριάδης: Όχι στην Ελληνογαλλική Συμφωνία, δεν προασπίζει κυριαρχικά δικαιώματα

«Καταψηφίζουμε με ιδιαίτερη ζέση την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία γιατί η χώρα αξίζει καλύτερα», τόνισε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης κατά τη συζήτηση της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Δεν πρέπει η χώρα να βουλιάξει περισσότερο στη δουλοπαροικία», σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης ενώ υποστήριξε ότι «η Ελλάδα εξαναγκάζεται να αγοράζει εξοπλιστικά από προστάτες και διεθνείς μαστροπούς, για να προστατευτεί από την Τουρκία».

Η αναφορά του σε «μαστροπούς» προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών της ΝΔ που κάλεσαν τον κ. Γρηγοριάδη να ανακαλέσει.

«Εν πλήρει γνώσει μου χρησιμοποίησα αυτούς τους βαρείς χαρακτηρισμούς. Η λέξη μαστροπός σημαίνει αυτόν που παριστάνει τον προστάτη σε γυναίκα που εκδίδεται αλλά στην ουσία την εκμεταλλεύεται. Δεν ανακαλώ», απάντησε ο κ. Γρηγοριάδης.

«Για το ΜέΡΑ25 η υποταγή στα κελεύσματα των δήθεν συμμάχων μας, μετ’ αμοιβής κιόλας, δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως εθνική επιτυχία για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις της πλήρους υποτέλειας στο ευρωιερατείο και το ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, καμία προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δεν επιφέρει η Συμφωνία», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Γρηγοριάδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr