Κριτική στην κυβέρνηση για υπεραισιόδοξες προβλέψεις στον τουρισμό άσκησε ο εισηγητής της μειοψηφίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δεν επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για 12 δισ. έσοδα από τον Τουρισμό, ενώ η κατάσταση ως προς την πληρότητα των ξενοδοχείων κατά τη χειμερινή περίοδο είναι «απογοητευτική» είπε ο κ. Αυλωνίτης. Είπε επίσης ότι η καμπάνια του χειμερινού τουρισμού έχει ανακοινωθεί αλλά δεν έχει «καν παρουσιαστεί». Για το θέμα του ναυαγίου της Ζακύνθου, είπε ότι υπήρχαν ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που αποσύρθηκαν μετά την αντίδραση των Ζακυνθινών, ζήτησε ωστόσο από τον υπουργό να εκθέσει τις προθέσεις του.

«Κάτι δεν γίνεται σωστά στην Ελλάδα. Αυτό που περνάμε εμείς σήμερα, το πέρασε η Δυτική Ευρώπη χωρίς το όπλο του εμβολίου και η κυβέρνηση φέρει ευθύνη, γιατί ακολούθησε δημοσκοπικές επιλογές “κλείνοντας το μάτι” σε ειδικές ομάδες» είπε ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γ. Φραγγίδης, μιλώντας για το πώς επηρεάζει η πανδημία την τουριστική κινητικότητα. Ανέφερε μάλιστα στοιχεία από τη Βρετανία, που δείχνουν διστακτικότητα για ταξίδια εκτός συνόρων.

Ο αγορητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, είπε ότι οι συνέπειες της πανδημίας για τους εργαζόμενους ήταν τεράστιες, με την κυβέρνηση να στηρίζει περισσότερο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Όπως είπε ο κ. Κατσώτης, με αφορμή και τον κορονοϊό, η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, που αφήνει απέξω τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών στρωμάτων «από αυτόν τον πιο ακριβό, πράσινο, διαφοροποιημένο και αποκεντρωμένο τουρισμό», στρώνει το έδαφος για επενδύσεις σε νέα περιεχόμενα τουριστικού προϊόντος, ενώ τους εργαζόμενους τους αντιμετωπίζει ως ένα φτηνό εργατικό δυναμικό σε αυτές τις επενδύσεις.

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος, είπε ότι το νομοσχέδιο παρά το ότι είναι ένα συνονθύλευμα τροπολογιών του υπουργείου, εμπεριέχει δύο ενδιαφέρουσες προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού, «τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει στο δικό μας πρόγραμμα πριν από πολύ καιρό, γεγονός που φυσικά μας ικανοποιεί»: Η πρώτη αφορά τον ιαματικό τουρισμό, ενώ η δεύτερη σηματοδοτεί κάποιες άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός τουρισμός.

Ο αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης επικέντρωσε την κριτική του στην «πώληση των νερών της Ελλάδας» και ειδικότερα «του ανθού του νερού, του ιαματικού νερού». Όπως είπε, «μαζεύετε» από τους δήμους την διαχείριση των ιαματικών πηγών και την ιδιοκτησία τους σε μια εταιρεία η οποία θα έχει έδρα την Αθήνα. Τα ιαματικά νερά είναι ένας πόρος δημόσιος, όχι μόνον γιατί είναι νερό, αλλά γιατί είναι πόρος θεραπείας, είπε ο κ. Αρσένης. Επίσης, για την υπόθεση του Ναυαγίου της Ζακύνθου, είπε ότι μπορεί να αποσύρθηκαν οι διατάξεις για την «Ναυάγιο ΑΕ» αλλά η κυβέρνηση πρέπει να πει ποιος είναι ο σχεδιασμός της.

Πηγή: sofokleousin.gr