Με τους εισηγητές και ειδικούς αγορητές των κομμάτων και με αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξεκίνησε από το πρωί η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του.

Το μεσημέρι αναμένεται να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το ΚΙΝΑΛ, δια του εισηγητή του Βασίλη Κεγκέρογλου, κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για τη διάταξη του νομοσχεδίου, που αφορά τη σύμβαση μεταξύ ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης για το Ελληνογερμανικό Ινστιτούτο Νεολαίας, η οποία είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Κεγκέρογλου, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζήτησαν την απόσυρσή της καθώς όπως υποστήριξαν αντίκειται και στο σύνταγμα και στο κανονισμό της Βουλής σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κύρωσης διεθνούς σύβασης, ενώ απουσιάζει και η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Ο εισηγητής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας, υποστήριξε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που απευθύνεται στη μέση ελληνική οικογένεια και κατατέθηκε μετά από εκτενή διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

«Η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΙΝΑΛ που αναγνώρισε ορισμένα θετικά του νομοσχεδίου, περιορίστηκε σε αντεπιχειρήματα με ψεύδη και ανακρίβειες», ανέφερε.

Παράλληλα έκανε λόγο για «ανάγκη επείγουσας ολιστικής αναβάθμισης των δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης», τονίζοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας για τους νέους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην 4η τεχνολογική επανάσταση».

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «βιαστικά και χωρίς επαρκή συζήτηση γυρίζει πίσω το ρολόι της επαγγελματικής εκπαίδευσης».

«Είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει τα κλειδιά στην αγορά και τις επιχειρήσεις και οδηγεί τα παιδιά στην φθηνή επαγγελματική εκπαίδευση. Θεσπίσατε ένα άδικο σύστημα μοριοδότησης, ενώ είναι εξοργιστικό ότι μειώνετε κατά 30 εκατ. ευρώ τις δαπάνες στην επαγγελματική εκπαίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τζούφη.

«Το νομοσχέδιο, ωθεί 15χρονα παιδιά σε μια αντιπαιδαγωγική κατάρτιση, υπονομεύει την επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία δεν ρυθμίζεται αλλά αποσιωπάτε», υποστήριξε από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου.

«Διαπνέεται από ένα αναχρονιστικό σύστημα, ενώ δημιουργεί ανισότητες και αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της αγοράς ωθώντας τη νεολαία στη διά βίου μετριότητα», πρόσθεσε η κ. Κεφαλίδου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, τόνισε ότι το νομοσχέδιο «οδηγεί στην κατηγοριοποίση των λυκείων», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι να οδηγήσει στο κλείσιμο των μικρών δημόσιων ΙΕΚ ανοίγοντας δρόμο στα ιδιωτικά ΙΕΚ.

«Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στέλνονται στα νύχια των μεγάλο-επιχειρηματιών», ανέφερε ενώ επεσήμανε ότι «το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι συνέχεια της επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των νέων».

«Το νομοσχέδιο ουδεμία σχέση έχει με μια δημόσια ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και πτυχία με πραγματικό αντίκρισμα. Ικανοποιεί μόνο όλα όσα ζήτησε ο ΣΕΒ για φθηνό, φρέσκο, αναλώσιμο και υπομισθωμένο νέο εκπαιδευτικό προσωπικό», υπογράμμισε.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Σοφία Ασημακοπούλου, έκανε λόγο για ανάγκη εκσυγχρονισμού των δομών της επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια των διαδικασιών και μίλησε για αοριστίες σε αναφορικά με την πιστοποίηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα δηλώσει «παρών», επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, μίλησε για απουσία διαφάνειας, ενώ επεσήμανε ότι η ανάγκη μεταρρύθμισης της επαγγελματικής κατάρτισης που επικαλείται η κυβέρνηση επείγει μόνο για τον ΣΕΒ».

«Είναι ένα νομοσχέδιο που ταυτίζεται με τις απόψεις του ΣΕΒ με αμείλικτους ταξικούς φραγμούς και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νεολαίας. Διώχνει τα παιδιά των λαϊκών εργατικών τάξεων από την εκπαίδευση και την μόρφωση», επεσήμανε η κ. Σακοράφα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr