Η διαχείριση της πανδημίας και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό μονοπωλούν το ενδιαφέρον της συζήτησης στην Ολομέλεια, η οποία ψηφίζει σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας. Είναι αυτό, άλλωστε, το νομοσχέδιο, στο οποίο η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών.

«Σήμερα, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έχουμε πολλά όπλα στη φαρέτρα μας. Έχουμε την εφαρμογή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και στη χώρα μας. Όμως, το βασικότερο και αναντικατάστατο όπλο μας παραμένει η πρόληψη, δηλαδή ο εμβολιασμός», είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Λιούπης, και πρόσθεσε: «Βλέπουμε, δυστυχώς, φαινόμενα δυσπιστίας, αντιδράσεις απέναντι στα εμβόλια και υιοθέτηση αντιεπιστημονικών απόψεων. Μία δυσπιστία που εάν στην πρώτη φάση των εμβολιασμών ήταν ίσως δικαιολογημένη, τώρα πια δεν έχει κανένα έδαφος λογικής. Μέχρι σήμερα, το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Τα εμβόλια είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή».

«Για όλους όσοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τον εμβολιασμό στη χώρα μας, η κυβέρνηση έκανε πολλές προσπάθειες να πειστούν με επιχειρήματα», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και σημείωσε ότι πλέον βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο με τη μετάλλαξη «Όμικρον», οι κλίνες και οι ΜΕΘ γεμίζουν ολοένα και περισσότερο κυρίως από ανεμβολίαστους. «Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών αντιπροσωπεύουν το 85% των βαρέως πασχόντων, το 90% των εισαγωγών σε ΜΕΘ και το 95% των θανάτων. Επομένως, η ανακοίνωση του πρωθυπουργού είναι κίνηση προστασίας της ζωής. Είναι κίνηση προστασίας της υγείας των ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων. Είναι και κίνηση στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας», τόνισε ο κ. Λιούπης.

«Η κυβέρνηση είναι ιδεολογικά εγκλωβισμένη στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Σήμερα το ΕΣΥ δοκιμάζεται. Η θνητότητα έχει αυξηθεί, άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ και οι εφημερίες είναι εφημερίες τρόμου στα νοσοκομεία που έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου», επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μάρκου, ο οποίος μίλησε για τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας λέγοντας ότι καταρρέουν. Ο κ. Μάρκου ζήτησε αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των άγονων προκηρύξεων θέσεων και κατηγόρησε την κυβέρνηση διότι δεν μερίμνησε να καλύψει τις θέσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού που κινούνταν σε κατεύθυνση αντίθετη του υποχρεωτικού εμβολιασμού για να σχολιάσει ότι σήμερα, μετά από δύο μήνες, όλοι πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση και στη ΝΔ για την υποχρεωτικότητα με επιβολή προστίμου.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, αναφερόμενος στα νέα μέτρα για την πανδημία, είπε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση αλλά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση δεν είχε καθυστερήσει ώστε να έχουν εμβολιαστεί οι άνω των 60 και να μη χρειάζεται σήμερα να επιβάλει τον εμβολιασμό, εάν είχε δώσει λύσεις με την ενίσχυση του ΕΣΥ και την ουσιαστική ενημέρωση του κόσμου. Ο κ. Πουλάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ για τις καμπάνιες υπερ του εμβολιασμού που τελικά δεν είδαμε, εφαρμόζει ασυντόνιστα, ελλιπή μέτρα στις εστίες υπερμετάδοσης και θεσπίζει αναποτελεσματικά κίνητρα για την προώθηση των εμβολιασμών, αντί να στέκεται δίπλα στους πολίτες με ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση, ενώ διστάζει να πάρει μέτρα αναγκαία με τον φόβο του πολιτικού κόστους. Επίσης, μίλησε και για την ιχνηλάτηση που έχει αποτύχει και την απροθυμία ενίσχυσης των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατήγγειλε μία σειρά από παλινωδίες της κυβέρνησης που ρίχνουν νερό στον μύλο των αντιεμβολιστών και του σκοταδισμού. Ο κ. Λαμπρούλης αναφέρθηκε στους θανάτους από covid αλλά και τους χιλιάδες ασθενείς που παραμένουν στις λίστες αναμονής και που «είτε καταδικάζονται στην υποβάθμιση της ζωής τους είτε ωθούνται στα ιδιωτικά κέντρα». Η κυβέρνηση, αντί λοιπόν να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα, να προσλάβει μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, χρησιμοποιεί με επικοινωνιακούς όρους τη δήθεν «επίταξη» των ιδιωτικών κλινικών, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος ζήτησε ουσιαστική και προσωποποιημένη, εν ανάγκη, ενημέρωση για την αύξηση των εμβολιασμών. «Επαναφέρετε την ίδια χρεοκοπημένη λογική της ατομικής ευθύνης ως άλλοθι για να μην κάνετε τίποτα άλλο και ως προς τα μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης και για την αύξηση των εμβολιασμών», σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ποντάρει στον κοινωνικό αυτοματισμό αντί να κάνει σοβαρή επιδημιολιογική επιτήρηση και εξαντλητική ενημέρωση του λαού με τα επιστημονικά δεδομένα για την ανάγκη του εμβολιασμού.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αντωνίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμμένει στη διχαστική πολιτική της, την ίδια ώρα που θέτει σε εφαρμογή του νεοφιλελεύθερο σχέδιό της για την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων μονάδων του ΕΣΥ. Κατήγγειλε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται την απόφαση των ηλικιωμένων, τους περιορίζει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και τους εκβιάζει με πρόστιμα, την ίδια ώρα που αφήνει στο υγειονομικό απυρόβλητο τους «παράνομους» μετανάστες, την ώρα που αφήνει χωρίς πραγματικο έλεγχο τις πύλες εισόδου, που αφήνει τη χώρα χωρίς ουσιαστική και πραγματική ιχνηλάτηση. Παράλληλα, χαρακτήρισε νοσηρή την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του «αυταρχισμού», με χρηματικό πριμ στους νέους για να εμβολιαστούν από τη μία πλευρά, και με πρόστιμα στους ηλικιωμένους από την άλλη.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, η οποία τόνισε ότι το ΕΣΥ έχει καταστεί σύστημα μιας νόσου, κατήγγειλε ότι το δημόσιο σύστημα αφέθηκε στην τύχη του γιατί η πανδημία έγινε ευκαιρία για να παραδοθεί το ΕΣΥ στους ιδιώτες. Η βουλευτής είπε ότι το πρόστιμο στους άνω των 60 ετών συνιστά ομολογία αποτυχίας, είναι μέτρο ενάντια στη δημοκρατία, αποτελεί τη χειρότερη μορφή κοινωνικού ρατσισμού, είναι «ηλικισμός». Αντί για προσπάθεια και εκστρατεία πειθούς, η κυβέρνηση επιβάλει πρόστιμα που σε πολλούς είναι δυσβάσταχτα, επεσήμανε η κ. Απατζίδη.

Εν συνεχεία, δύο βουλευτές, ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας από τη ΝΔ και η Δώρα Αυγέρη από τον ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν αντιμέτωποι στο βήμα της Ολομέλειας με αντικείμενο την τροπολογία που θεσπίζει υποχρεωτικότητα για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών.

«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη χθεσινή του ανακοίνωση, για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των ανεμβολίαστων άνω των 60, έκανε για ακόμα μια φορά το χρέος του», σχολίασε κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με υπευθυνότητα, με γνώση και σοβαρότητα έναντι της ελληνικής κοινωνίας, ανέλαβε το μεγάλο πολιτικό κόστος που μόνο οι πραγματικοί ηγέτες αναδέχονται. Αποδέχθηκε το ενδεχόμενο να δυσαρεστήσει κάποιους προκειμένου να προστατεύσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας, με σκοπό να σώσει χιλιάδες ζωές. Σταθμίζοντας με προσοχή τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο πρωθυπουργός έκανε αυτό για το οποίο τον ψήφισε οι ελληνικός λαός, να ηγείται μπαίνοντας στην πρώτη γραμμή της μάχης», ανέφερε ο κ. Μαραβέγιας.

Ο βουλευτής της ΝΔ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του απέναντι στην τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών.

«Την ίδια στιγμή άλλοι φυγομαχούν ή ακόμα χειρότερα υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια. Διάβαζα τις μίζερες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν τιμωρία και οικονομική εξόντωση των ανεμβολίαστων που δεν θα επιλέξουν το εμβόλιο αλλά το κατοστάρικο. Δεν τον ενδιαφέρουν, λοιπόν, τον ΣΥΡΙΖΑ οι χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που θα χαθούν αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών, ενδιαφέρει μόνο το κατοστάρικο του προστίμου, που προφανώς για τον κ. Τσίπρα είναι χειρότερο από τον θάνατο ενός η περισσοτέρων ανθρώπων. Για να είστε συνεπείς στην αντιπολιτευτική σας τακτική, μπορείτε και να ζητήσετε να αρθεί το πρόστιμο και για τις ζώνες και τα κράνη ασφαλείας», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η παρέμβαση του κ. Μαραβέγια προκάλεσε την αντίδραση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη. «Δεν χρειάζοταν να κουραστεί ο συνάδελφος της πλειοψηφίας για να ανατρέξει στις δηλώσεις και αναφορές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του. Θα αρκούσε απλά να διαβάσει τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού, του αρχηγού της ΝΔ, του κ. Μητσοτάκη και τα αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις του. Πρόσφατα ήταν όλα αυτά, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάριζε ότι ήταν κατά της υποχρεωτικότητας, ότι είναι υπέρ της ενθάρρυνσης και της πειθούς, ότι έχει ταβάνι το μέτρο της μερικής υποχρεωτικότητας που εφαρμόστηκε στον υγειονομικό χώρο και ότι δεν μπορείς με εξαναγκασμούς να οδηγείς τους ανθρώπους στην απόφαση να κάνουν το εμβόλιο», επεσήμανε η κ. Αυγέρη και επέμεινε: «Σε αυτόν να απευθυνθείτε κύριε Μαραβέγια και να τον ρωτήσετε αν όλα αυτά τα έλεγε απλά και μόνο για μαγνητοσκοπεί τα ψεύδη και τις αυτοδιαψεύσεις του».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση, ενώ έχει αφήσει το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία στο έλεος της πανδημίας, ενώ συκοφαντεί γιατρούς τη μία και ασθενείς την άλλη, βάζει φράχτες στην ελληνική κοινωνία, διχάζει, φωχαίνει και τιμωρεί τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν τη χώρα. «Είναι μια κυβέρνηση απάνθρωπη, που έρχεται να νομοθετήσει τον διχασμό, με τη συνταγματικά αμφισβητούμενη υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που κοστολογείται 100 ευρώ το κεφάλι, τόσο απλά, τόσο κυνικά, ενώ συνεχίζει να κωφεύει στις εκκλήσεις και τις επισημάνσεις ειδικών επιστημόνων, υγειονομικού προσωπικού», υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: sofokleousin.gr