Αντιπαράθεση ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, πυροδότησε τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το Ελληνικό.

Οι αναφορές του κ. Φάμελλου για συγκέντρωση υπερεξουσιών από τον υπουργό Ανάπτυξης σε σχέση με ζητήματα της επένδυσης στο Ελληνικό, προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος και απέρριψε κατηγορηματικά όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση και συνέστησε στον ΣΥΡΙΖΑ να κατανοήσει, έστω τώρα, τον χαρακτήρα της επένδυσης, που είναι χαρακτήρας real estate.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε σχολιάσει ότι η κυβέρνηση «νύχτα» κατέθεσε τροπολογία για το Ελληνικό. «Έλεγαν οι άριστοι ότι θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό στους έξι μήνες. Όμως πληρώνουμε την ανεπάρκεια της», σημείωσε ο κ. Φάμελλος και χαρακτήρισε την τροπολογία «μνημείο υποκρισίας», προσθέτοντας πως θα ήταν καλύτερο «αντί να έρθει στη Βουλή να την υπερασπιστεί ο κ. Γεωργιάδης, να έρθει να την υπερασπιστεί ο κ. Αθανασίου της Lamda Development, αφού η κυβέρνηση νομοθετεί κατά παραγγελία της και αφού φύγανε οι επενδυτές και έχει μετατραπεί σε ένα real estate η όλη διαχείριση ενός επενδυτικού σχεδίου».

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι ο κ. Γεωργιάδης νομοθετεί σήμερα τι είναι «ιδεατό στερεό στην πολεοδομία», νομοθετεί για τα κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής, νομοθετεί για τις κατασκευές με έξι μέτρα πάνω από το μέγιστο ύψος, νομοθετεί για το πώς προεγκρίνεται η οικοδομική άδεια, για το πώς υπάρχει πρόσβαση στο οδικό δίκτυο, για το προσωπικό του Γραφείου Ελληνικού. «Είναι απίστευτη η ικανότητα του κ. Γεωργιάδη. Εκτός από πολεοδόμος, εκτός από αρχιτέκτονας, εκτός από αρχαιολόγος, γίνεται τώρα και συγκοινωνιολόγος και γνωμοδοτεί για τις άδειες εισόδου και εξόδου στις στρατηγικές επενδύσεις, αφαιρώντας αρμοδιότητα από την τοπική αυτοδιοίκηση», τόνισε.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει καμία αρμοδιότητα, ούτε με αυτήν την τροπολογία, σε οποιαδήποτε πολεοδομικού χαρακτήρα ρύθμιση για το Ελληνικό», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και σχολίασε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τον κόπο να διαβάσει πιο προσεκτικά την τροπολογία, θα έβλεπε πως όλες οι αποφάσεις υπογράφονται από το Γραφείο Ελληνικού, δηλαδή την υπηρεσία που έχει συσταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Άρα, ούτε πολεοδόμος θέλει να γίνει ο Γεωργιάδης, ούτε αρχιτέκτονας, ούτε τίποτα από όσα είπε ο κ. Φάμελλος. Όλα εκδίδονται από το Γραφείο Ελληνικού, δηλαδή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ανέφερε ότι η τροπολογία έχει διάταξη για την έγκριση εισόδου και εξόδου οχημάτων στις στρατηγικές επενδύσεις, διότι στον προηγούμενο νόμο των στρατηγικών επενδύσεων ήδη προβλεπόταν ότι τις άδειες εισόδου και εξόδου στις στρατηγικές επενδύσεις τις έπαιρνε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά στο Ελληνικό διότι το Ελληνικό δεν έχει ζητήσει και δεν έχει αιτηθεί και δεν έχει ονομαστεί επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα. «Γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διότι δεν είναι στρατηγική επένδυση. Υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, δηλαδή όχι σε μένα», εξήγησε και συμπλήρωσε: «Τις εξυπνάδες πάρτε τες πίσω λοιπόν. Το Ελληνικό, είπε ο κ. Φάμελλος, είναι η επένδυση από την οποία φύγανε διάφοροι επενδυτές και έμεινε ένα έργο real estate. Πρόκειται για μνημείο εξυπνάδας. Όποιος κάνει μια απλή αναζήτηση στο Google, θα διαπιστώσει ότι από την εποχή και του ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο real estate πρότζεκτ της Ευρώπης. Το Ελληνικό δεν είναι παραγωγική επένδυση. Δεν είναι βιομηχανία, δεν είναι πρωτογενής τομέας, δεν παράγει ρεύμα. Το Ελληνικό είναι έργο αστικής ανάπλασης, δηλαδή real estate και ως έργο real estate το έχει ψηφίσει και ο κ. Φάμελλος, ως μέλος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, το έχει ψηφίσει ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ όταν κάνατε τη σύμβαση, το έχει ψηφίσει ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τώρα επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Τώρα κατάλαβε ο κ. Φάμελλος ότι ψήφισε έργο real estate. Συγνώμη κύριε Φάμελλε που δεν σας το εξηγήσαμε πιο λιανά από την αρχή που να το καταλάβετε».

Πηγή: sofokleousin.gr