Άμεσα μέτρα στήριξης των εφημερίδων που απειλούνται από την αύξηση της τιμής του χαρτιού και του κόστους εκτύπωσης καθώς και από τις γενικότερες ανατιμήσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορές, ζητούν με ερώτηση τους που κατέθεσαν, προς τον αρμόδιο υπουργό, 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν, για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας, τον μηδενισμό τού ΦΠΑ στις πανελλαδικές και περιφερειακές τοπικές εφημερίδες και την έκτακτη επιδότηση το κόστους εκτύπωσης.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα των υπέρογκων αυξήσεων είναι το παράδειγμα εβδομαδιαίας εφημερίδας όπου το κόστος αγοράς χαρτιού εκτύπωσης το 2021 αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με το 2020 ενώ με τις τρέχουσες τιμές υπολογίζεται ότι το 2022 η αύξηση θα ξεπεράσει το 64%», επισημαίνουν.

Παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση για «απροθυμία να υλοποιήσει το πρόγραμμα στήριξης και ανάπτυξης των εφημερίδων με αντικειμενικούς όρους που νομοθέτησε και χρηματοδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΣΑ», αντίθετα –σημειώνουν- «με το πρόσχημα της πανδημίας τής δόθηκε η ευκαιρία να προχωρήσει στις αδιαφανείς διαδικασίες των σκανδαλωδών ”λιστών Πέτσα”».

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση και της αναπληρώτριας τομεάρχη Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Νατάσας Γκαρά.

Πηγή: sofokleousin.gr