Η Βουλγαρία αποφάσισε να καταστήσει από σήμερα υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας της Covid-19 που ασκεί πιέσεις στο εύθραυστο σύστημα υγείας της χώρας.

Οι πολίτες θα πρέπει πλέον να προστατεύονται στις αγορές, τους σταθμούς του τρένου και του μετρό, στους δρόμους όπου υπάρχει συνωστισμός και στις ουρές, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, εκτός κι να μπορούν να τηρήσουν απόσταση ενάμισι μέτρου. Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει άλλους περιορισμούς, καθώς θέλει να περιορίσει τον αντίκτυπο για «την κοινωνική ζωή και την ψυχική υγεία των Βούλγαρων».

Η Βουλγαρία, μια χώρα με 7 εκατ. κατοίκους και η πλέον φτωχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έσπασε αυτή την εβδομάδα το φράγμα των 1.000 θανάτων από την εμφάνιση του νέου κορονοϊού, ενώ έχουν εκτοξευθεί τα κρούσματα.

Καταγράφει το έκτο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανά εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Ο υπουργός Υγείας Κοσταντίν Ανγκέλοφ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την κατάσταση του ιατρικού προσωπικού. «Είναι όλοι κουρασμένοι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, πρόσθετοντας ότι ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών έχουν προσβληθεί. «Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Οι οικογενειακοί γιατροί καθώς και τελειόφοιτοι φοιτητές θα κληθούν να βοηθήσουν, δήλωσε ο ίδιος. Πάνω από 1.700 νοσηλευτές έχουν προσβληθεί από τον ιό από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων οι 45 μόνο χθες. Επαρχιακά νοσοκομεία βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά τον θάνατο του μοναδικού τους επιδημιολόγου.

Μια από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν καραντίνα στις 8 Μαρτίου, η Βουλγαρία κατάφερε να ελέγξει την επιδημία την άνοιξη. Αλλά η κυβέρνηση, αντιμέτωπη εδώ και πολλούς μήνες με διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, χαλάρωσε το καλοκαίρι τα μέτρα για να μην δυσαρεστήσει τους πολίτες. Τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης και οι αθλητικοί χώροι δεν υπόκεινται πλέον σε κανέναν περιορισμό.

Πηγή: sofokleousin.gr