Η εκλογική ήττα του κόμματος του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, έφερε στο προσκήνιο το VMRO, το οποίο ζητά εθνικές εκλογές, αφού όπως υποστηρίζει κατήγαγε καταιγιστική νίκη και επιθμεί να αναλάβει και τη διακυβέρνηση της χώρας.

Μια εξέλιξη που θα έχει και συνέχεια στις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα είναι ότι νίκη σε μεγάλους δήμους επετεύχθη και με ψήφους αλβανικών κομμάτων κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν συνηθισμένο.

Στη γειτονική χώρα είναι συνηθισμένες οι κυβερνήσεις συνεργασίας, όμως μέχρι τώρα δεν είχε καταγραφεί μεγάλη άνοδος του εθνικιστικού VMRO.

Ειδησεογραφικά, ο Ζάεφ εξέφρασε την πρόθεση να παραιτηθεί, αλλά τελικά παρέμεινε στη θέση του.

Το ερώτημα είναι αν το VMRO το οποίο είχε αντιταχθεί στη συμφωνία των Πρεσπών, θα κάνει πράξη όσα έλεγε ή αν θα συνεχίσει την πολιτική Ζάεφ όταν αναλάβει την εξουσία. Κάτι που θεωρείται βέβαιο, ότι θα εκλεγεί δηλαδή, διότι όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του VMRO Κρίστιαν Μίτκοσκι, το κόμμα του επικράτησε των σοσιαλιστών με 110.000 ψήφους διαφορά.

Στην περίπτωση που ο Μιτκόσκι επιλέξει τις προκλήσεις όταν η εκλεγεί η Αθήνα θα βρεθεί απένατι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη είχε πει προεκλογικά ότι αν περάσει η συμφωνία από την ελληνική Βουλή δεν μπορεί να αλλάξει.

Πηγή: sofokleousin.gr