Ενώ ο υπό κατάρρευση κολοσσός του real estate Evergrande, προκαλεί κλυδωνισμούς στην οικονομία της Κίνας, έρχεται η Goldmans Sachs, να ρίξει άλλη μια «βόμβα» προς τον ασιατικό «γίγαντα».

Η Goldman υποβάθμισε τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, ενώ «χαμήλωσε» τις προβλέψεις της αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξής της το 2021, το οποίο κατέβασε στο 7,8% από την πρότερη εκτίμηση του 8,2%.

Η «γενεσιουργός» αιτία για το… φρενάρισμα της κινεζικής οικονομίας είναι, σύμφωνα με τον τραπεζικό κολοσσό, η ενεργειακή κρίση και οι περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας που απορρέουν από αυτή. Υπό αυτό το πρίσμα, που βεβαίως, σχετίζεται και απασχολεί όλο τον πλανήτη,  η Κίνα έχει να αντιμετωπίσει και αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου που αφορά τις εκπομπές ρύπων, για το οποίο πιέζει κυρίως η Δύση.

Σημείο αναφοράς, που εντείνει την πίεση στην οικονομία της Κίνας, είναι το μείζον πρόβλημα με την Evergrande, που δύναται να εξαπλωθεί και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Ο κινεζικός γιγαντιαίος όμιλος των ακινήτων, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, πως μια από τις θυγατρικές του, η Hengda Real Estate, διαπραγματεύθηκε σχέδιο για την αποπληρωμή των τόκων μια ομολογίας που έχει διάρκεια μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο Evergrande θα αποπληρώσει έτσι 232 εκατ. γιούαν (30,5 εκατ. ευρώ) που όφειλε να καταβάλει μέχρι αύριο Πέμπτη για το ομόλογο αυτό, με επιτόκιο 5,8%, που είχε διατεθεί στην εσωτερική αγορά.

Πηγή: sofokleousin.gr