Μία «βόμβα» που τελικώς δεν πυροδοτήθηκε, μπήκε στα θεμέλια του τουρκικού «παλατιού», της κυβέρνησης Ερντογάν, με αφορμή την επίμαχη δήλωση-απειλή του Τούρκου προέδρου προς τους πρέσβεις δυτικών χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως αποκάλυψε η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, απείλησε με παραίτηση τον Ταγίπ Ερντογάν, όταν έμαθε για τη δημόσια τοποθέτηση του πολιτικού του προϊστάμενου, που θα τίναζε στον αέρα τις διπλωματικές σχέσεις  της Τουρκίας με ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία και άλλες επτά χώρες της Δύσης…

«Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο», είπε ο Τσαβούσογλου στον Ερντογάν και φέρεται να του ζήτησε να καθυστερήσει τις τελικές του αποφάσεις  έως και τη Δευτέρα, (25/10), προκειμένου να συζητήσουν κατ’ ιδίαν την υπόθεση.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, μάλιστα, επισημαίνεται ότι η απόφαση Ερντογάν προκάλεσε δυσφορία και ανησυχία σε πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP, τα οποία κινητοποιήθηκαν προκειμένου να πείσουν τον Σουλτάνο» να αλλάξει την άτεγκτη στάση του.

Το γραφείο του Προέδρου Ερντογάν διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα της τουρκικής έκδοσης της DW, κάνοντας λόγο για fake news. «Όχι μόνον στήνετε fake news, αλλά δηλητηριάζετε και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις. Παρ’ όλα αυτά επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Αν θέλετε να είστε δημοσιογράφος, θα πρέπει να αποσύρετε αυτή τη λεγόμενη είδηση και να ζητήσετε συγγνώμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Προεδρικού Γραφείου.

Η εν λόγω διάψευση, ωστόσο, δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η αλλοπρόσαλλη και χωρίς διπλωματική λογική ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε αντιδράσεις εντός της χώρας και δημιούργησε ίσως για πρώτη φορά, τόσο αισθητές και προφανείς τάσεις διαφοροποίησης εντός της κυβέρνησης και του ΑΚP.

Προς αποκλιμάκωση η ένταση με τη Δύση

Η ένταση με τις δυτικές χώρες βαίνει, πάντως, προς αποκλιμάκωση, μετά τη δήλωση δυτικών πρεσβειών ότι τηρούν τη διπλωματική συνθήκη να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας υποδοχής.

Επικαλούμενο πηγές της τουρκικής προεδρίας, το Anadolu μετέδωσε ότι ο Ερντογάν χαιρέτισε τη δήλωση που ανάρτησαν στο Twitter οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία και αργότερα αναδημοσίευσαν στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Δανία.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ και αρκετές άλλες στην Τουρκία ανακοίνωσαν χθες ότι τηρούν τη διπλωματική συνθήκη να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας υποδοχής.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν ότι τηρούν τη συμμόρφωση προς το Άρθρο 41 της Συνθήκης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις”, αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία σε μήνυμα στο Twitter.

Ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν η καθεμία χώρα παρόμοιο μήνυμα, ενώ η Νορβηγία και η Φινλανδία αναδημοσίευσαν στο Twitter το μήνυμα των ΗΠΑ.

Πηγή: sofokleousin.gr