«Η μείωση του ενεργειακού κόστους επείγει. Αλλά πρέπει να γίνει με μελετημένες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες όχι σε βάρος της καταναλωτικής συμπεριφοράς και του επιχειρείν. Χρειάζεται ρυθμιστική ταχύτητα με έξυπνες δημοσιονομικές πρωτοβουλίες που θα έχουν τελικό ορίζοντα την μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Μόνο έτσι θα μειωθεί δραστικά το ενεργειακό κόστος Τα έσοδα που θα λείψουν, από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα επανακτηθούν μεσοπρόθεσμα από την αύξηση της κατανάλωσης».

Αυτά επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Δημήτρης Μαθιός σε δηλώσεις του για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την ενεργειακή κρίση.

«Το υψηλό ενεργειακό κόστος, όπως αναφέρει, προκαλεί και κατάσταση “συναγερμού” και σε υγιείς παραγωγικές μονάδες, οι οποίες, μέχρι να σχεδιάσουν και το κλείσιμό τους, περιορίζουν την παραγωγή τους. Έτσι όμως πάμε σε ελλείψεις σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως η γεωργία ή η οικοδομή, με συνέπεια την περιορισμένη προσφορά που καταλήγει σε νέο γύρο ανατιμήσεων».

Πηγή: sofokleousin.gr