Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εργασιών και αυξανόμενη κερδοφορία επιτυγχάνει ο όμιλος Βιοκαρπέτ, που επικεντρώνεται πλέον στον τομέα διέλασης αλουμινίου και κατασκευής κουφωμάτων αλουμινίου, χωρίς να εγκαταλείπει την παραδοσιακή του δραστηριότητα στην ταπητουργία, η οποία όμως αντιπροσωπεύει τώρα λιγότερο από 5% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών.

Ο ισχυρός βραχίονας του ομίλου είναι πλέον η θυγατρική Exalco, που δραστηριοποείται στον τομέα αλουμινίου, όπου ο όμιλος καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις. Ενώ η εισηγμένη μητρική εταιρεία είχε πέρυσι τζίρο μόλις 9 εκατ. ευρώ από την ταπητουργία, με την προσθήκη  των πωλήσεων της Exalco ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 187,3 εκατ.ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 52% σε ετήσια βάση.

Το 52,5% του τζίρου προήλθε από εξαγωγές, που ανήλθαν σε 98,3 εκατ. ευρώ, έναντι 68,8 εκατ. στην προηγούμενη χρήση (+42,8%). 

Εντυπωσιακή αύξηση (+63,6%) σημείωσαν και οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά, που ανήλθαν σε 89,06 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 14,84 εκατ. ευρώ.(+ 54,1% έναντι του 2020).

Τα κέρδη προ φόρων ήταν 5,02 εκατ. ευρώ, έναντι 0,74 εκατ, το 2020. Μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 4,26 εκατ. ευρώ.

Ο Ομιλος δίνει τώρα έμφαση στις επενδύσεις για επέκταση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής υποδομής. Εγκατέστησε νέο σύγχρονο βαφείο ηλεκτροστατικής βαφής αλουμινίου δυναμικότητας 11.000 τόνων ετησίως και τη μονάδα βαφής απομίμησης ξύλου, δυναμικότητας 2000 τόνων προιόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με χαμηλό κόστος παραγωγής. Εχει παραγγελθεί επίσης μια νέα γραμμή διέλασης αλουμινίου δυναμικότητας 11000 τόνων ετησίως, που αναμένεται να εγκατασταθεί έως τον Οκτώβριο.

Παράλληλα συνεχίζονται οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Εντός του 2021 κατασκευάστηκε Φ/Β 10MW από την μητρική ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Επίσης έχει κατασκευασθεί και υποσταθμός δυναμικότητας 100 MW . Ετσι ο όμιλος κατέχει σήμερα Φ/Β σταθμούς 19 MW. Σχεδιάζεται να κατασκευασθούν ακόμη μονάδες 10 MW για λογαριασμό της Εxalco και 5MW για την ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ,που κατέχουν ανάλογες άδειες.

Η Exalco κατέχει επίσης άδεια για Φ/Β 50MW, που θα αξιοποιηθεί μελλοντικά.

Πηγή: sofokleousin.gr