Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουέν Σουάν Πουκ εξέδωσε εντολή με άμεση ισχύ για την απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων στη χώρα προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος ξεσπάσματος νέων επιδημιών, όπως αυτή του κορονοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Βάσει της εντολής αυτής απαγορεύεται η εισαγωγή ζωντανών άγριων ζώων αλλά και προϊόντων άγριων ζώων, κλείνουν οι αγορές στις οποίες πωλούνται άγρια ζώα και απαγορεύεται το κυνήγι και η πώληση τους, ακόμη και μέσω διαδικτύου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες Πέμπτη το βράδυ.

Το Βιετνάμ είναι ένας από τους βασικούς προορισμούς στην Ασία παράνομων προϊόντων άγριων ζώων, όπως ελεφαντοστό και φολίδες παγκολίνων. Στη χώρα έχουν επίσης κατασχεθεί κέρατα ρινόκερων, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική.

Στις 14 Φεβρουαρίου οργανώσεις προάσπισης των άγριων ζώων στο Βιετνάμ έστειλαν κοινή επιστολή στην κυβέρνηση καλώντας την “να εντοπίσει και να κλείσει τις αγορές και άλλους τόπους όπου πωλούνται παράνομα άγρια ζώα”.

Στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας υπάρχουν πολλές αγορές άγριων ζώων, ενώ ανθεί και το διαδικτυακό εμπόριο και σπάνια τηρείται η ισχύουσα νομοθεσία.

Η Κίνα έχει επίσης δεσμευθεί να απαγορεύσει την πώληση και την κατανάλωση άγριων ζώων μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 πέρασε στους ανθρώπους από τα ζώα, ενώ τα πρώτα κρούσματα της covid-19 αναφέρθηκαν σε μια αγορά άγριων ζώων στην πόλη Ουχάν.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr