Παρακολουθεί την ελληνική οικονομία, διατυπώνει εκτιμήσεις για την πορεία και τις προοπτικές της, αλλά προχωράει και σε σειρά προτάσεων μέσω τριμηνιαίων εκθέσεων. Εκτιμήσεις που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τόσο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όσο και από το επιχειρείν και τους επιμέρους κλάδους της οικονομίας.

Ο λόγος για το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που με τις τριμηνιαίες αναλύσεις του και τις κλαδικές του μελέτες δίνει το στίγμα της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Βέττας, που συμπληρώνει 8 χρόνια στην θέση του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεφεύγει από τα νούμερα και τους αριθμούς, που έχουν άλλωστε αποτυπωθεί στις αναλύσεις, και αναφέρεται μεταξύ άλλων στις μεγάλες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, στα σημεία εκείνα που αποτελούν πηγή αισιοδοξίας αλλά και πηγή ανησυχιών.

Έχοντας, όμως, παρουσία στα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων μας ως καθηγητής αλλά και ως φοιτητής, για περισσότερες από 4 δεκαετίες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ μάς μεταφέρει κάτι πολύ σημαντικό: τις εκτιμήσεις των νέων εκκολαπτόμενων οικονομολόγων αλλά απαντά και στο ερώτημα εάν αισθάνεται δικαιωμένος από τις εκτιμήσεις που ο ίδιος και το ΙΟΒΕ έχουν διατυπώσει.

Κληθείς, δε, να διατυπώσει επιγραμματικά την εκτίμηση του για το ποιο είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας τονίζει: «Είναι πολύ θετικό, γιατί πράγματι υπάρχουν οι συνθήκες. Όμως, σημαντικές ευκαιρίες έχουν χαθεί και στο παρελθόν. Το κρίσιμο, σήμερα, είναι να γίνει κατανοητό πως η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί εντυπωσιακά, αλλά μόνο μέσα από την αλλαγή της».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr