Με την ανάθεση μεγάλου μέρους του ενεργειακού εφοδιασμού τους στη Ρωσία, οι Ευρωπαίοι έδειξαν πως είναι «άπληστοι», αλλά όχι «αφελείς», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε συνέντευξή της σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η γαλλική Les Échos.

“Δεν ήμασταν αφελείς, ήμασταν άπληστοι. Η βιομηχανία μας βασίστηκε στη ρωσική ενέργεια πρώτα και κύρια επειδή ήταν φθηνή”, λέει η Βεστάγκερ, σημειώνοντας ότι η στάση των Ευρωπαίων είναι η ίδια «με την Κίνα για πολλά προϊόντα ή με την Ταϊβάν για τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, όπου πάνω από όλα πήγαμε να αναζητήσουμε το χαμηλότερο κόστος παραγωγής».

Όμως “υπήρχε ένα μεγάλο ασφάλιστρο κινδύνου – η εξάρτηση – που πληρώνουμε σήμερα” με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, εξηγεί η επίτροπος που κρίνει ότι “τώρα μάλλον θα πρέπει να πληρώσουμε ένα ασφάλιστρο για την ασφάλεια”, στοιχηματίζοντας στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που είναι πιο ακριβό, αλλά μπορεί να φέρει σταθερότητα.

Όσον αφορά, τέλος, τα μέταλλα που χρειάζεται η Ευρώπη, ιδίως για μπαταρίες αυτοκινήτων και ηλιακούς συλλέκτες, η Βεστάγκερ κάνει λόγο για «νέες διεθνείς συνεργασίες»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr