Στον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, στην ανάγκη εθνικής παραγωγής στην ενέργεια και στην εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

«Τον Μάρτιο του ’20 είχαμε μιλήσει για επερχόμενη επισιτιστική κρίση. Σας είχαμε ζητήσει να γίνει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και να συζητήσουμε όλοι μαζί για να βρεθεί μια λύση που θα βοηθά στην ανάπτυξη της χώρας βάσει του πρωτογενούς τομέα», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ενώ διερωτήθηκε αν «η χώρα έχει αυτάρκεια ή επάρκεια σε κάποια αγαθά- και ποια είναι αυτά». «Πετρέλαιο, κρέας, σιτάρι, ζάχαρη, κάποιο είδος κατανάλωσης. Όχι! Πουθενά δεν έχουμε ούτε αυτάρκεια ούτε επάρκεια. Η ζάχαρη θα είναι το μεγάλο πρόβλημα σε λίγες ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό, είπε ότι η Ελληνική Λύση καταδίκασε «τη ρωσική εισβολή και τη ρωσική βαρβαρότητα, αλλά δυστυχώς η χώρα μας πήγε με το μέρος της Ουκρανίας ανοικτά και μάλιστα στείλατε όπλα. Ταυτιστήκατε με την γραμμή των ΗΠΑ στο ουκρανικό στέλνοντας όπλα, όταν η χώρα μας εξαρτάται ενεργειακά και τροφοδοτικά από την Ρωσία».

Για το ενεργειακό, ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν φρόντισε ώστε να είναι η Ελλάδα παραγωγός ενέργειας.

«Δεν καταλαβαίνω την εμμονή που έχει ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές με τη λεγόμενη πράσινη ενέργεια, η οποία οδήγησε σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές της ενέργειας. Αφήσατε ολιγάρχες ιδιώτες να κερδοσκοπούν εδώ και καιρό. Τα κέρδη των παρόχων ενέργειας τον Φεβρουάριο του ’22 έφθασαν τα 2 δισ. ευρώ και όταν η ΡΑΕ σας είπε να επιβληθεί πρόστιμο ή φορολογία εσείς είπατε όχι», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να πουλήσετε τα πάντα, άναρχα και νεοφιλελεύθερα- όταν ο Μακρόν λέει ότι η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα του δεν θα περάσει στο δημόσιο, αλλά το κράτος θα συμβάλει στην συγκράτηση των τιμών.

Καταργήσατε τους λιγνίτες. Δεν καταλαβαίνω προς τι αυτή η εμμονή σας να κλείσουν οι λιγνίτες; Είναι δυνατόν να διαμορφώνει την τιμή αυτός που έχει κέρδος; Πώς θα πληρώσει ο πολίτης το ρεύμα, όταν η σύνταξη είναι στα 500 ευρώ και του έρχεται λογαριασμός ρεύματος στα 300 ευρώ;» συνέχισε ο κ. Βελόπουλος και τόνισε:

«Η μόνη λύση είναι η πυρηνική ενέργεια. Η μελέτη είναι εδώ. Θα την στείλω στον πρωθυπουργό για να δείτε πώς είναι όταν κάποιοι λειτουργούν υπέρ των πολιτών».

Τέλος ζήτησε «μείωση του φόρου στο πετρέλαιο, και των ασφαλιστικών εισφορών για να γίνει αύξηση των μισθών των εργαζομένων χωρίς να επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις στον προϋπολογισμό τους και μείωση του ΦΠΑ.

«Ξέρετε σε τι ποσό αντιστοιχεί η σπατάλη των 44 δισ. που πήρατε με δανεικά; Αντιστοιχεί σε 18 ΕΝΦΙΑ», κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Πηγή: sofokleousin.gr