Νομοσχέδιο λάθος που έρχεται στη λάθος στιγμή”, χαρακτήρισε μιλώντας στη Βουλή, το σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. “Έχουμε ενεργειακή κρίση, έχουμε άνοδο τιμών και εσείς χωρίς σχέδιο και πρόβλεψη φέρνετε ένα νομοσχέδιο το οποίο αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί καινούργια, γιατί έχει την αγγλοσαξωνική λογική του «διαίρει και βασίλευε»”, είπε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε.

“Όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική οικονομία βασίστηκε στο μικρό μαγαζί, στην μικρή επιχείρηση και τώρα για να εξυπηρετηθούν τα σούπερ μάρκετ έχουν κλείσει φούρνοι, έχουν κλείσει μανάβικα, ψαράδικα, κρεοπωλεία. Και δώσατε εσείς την άδεια γι’ αυτό”.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των άρθρων του νομοσχεδίου.

“Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι θέσεις θα δίνονται με προκήρυξη. Δηλαδή θα δίνονται χωρίς να υπάρχει κενή θέση. Ο υπουργός θα αποφασίζει πώς και ποια είδη θα πωλούνται. Δηλαδή θα έχουμε υπερ-συγκεντρωτισμό και εδώ υποκρύπτεται δόλος, γιατί πρόκειται για ρουσφετολογική διαδικασία. Αντί να σπάσετε το απόστημα και να στηρίξετε τον παραγωγό δημιουργείτε μια γάγγραινα στον μηχανισμό. Δεν υπάρχει τρόπος με τον οποίο να διαφυλάσσεται η ισορροπία 50%-50% μεταξύ παραγωγών και πωλητών βιομηχανικών ειδών. Ο παραγωγός θα πρέπει να πουλήσει το 50% της παραγωγής βάσει της δήλωσης ΟΣΔΕ. Και αν συμβεί μια θεομηνία; Τι θα γίνει; Θα χάσει την άδεια ο άνθρωπος; Οι παραγωγοί θα πρέπει κάθε πρωί να δηλώνουν την ποσότητα και τις τιμές στην εφαρμογή e-katanalotis, ενώ την ίδια ώρα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, δηλ. οι κολλητοί σας, δεν το κάνουν αυτό. Θα υπάρχει, λέει, μοριοδότηση. Θα δίνονται δηλ. 15 μόρια σε πτυχιούχους πανεπιστημίου και 5 μόρια σε αποφοίτους λυκείου. Έτσι θα φέρουμε πίσω τα παιδιά μας; Θα πάνε να πουλήσουν προϊόντα στις λαϊκές αγορές οι πτυχιούχοι; Ο παραγωγός πρέπει να πουλάει τα προϊόντα όχι ο μαθηματικός, ο μηχανολόγος, ο φυσικός”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βελόπουλος και τόνισε.

“Μετατρέπετε την λαϊκή αγορά σε υπαίθριο εμπορικό κέντρο και έτσι θα αφανίσετε τους μικρούς αγρότες. Χάνεται ο όρος του παραγωγού. Και κάποιοι από εσάς ξέρετε τι σημαίνει ο όρος «παραγωγός» γιατί κατάγεστε από την επαρχία. Επιβάλλετε εξοντωτικά πρόστιμα. Αντιμετωπίζετε τους παραγωγούς ως μεγάλους διαπλεκόμενους φοροφυγάδες”.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός του.

“Στηρίξτε τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές και όχι τους μεσάζοντες που εκβιάζουν τους παραγωγούς και ανεβάζουν τις τιμές για να εξασφαλίσουν το δικό τους κέρδος. Δημιουργήστε επιτέλους μία τράπεζα σπόρων. Δώστε κίνητρα για την δημιουργία βιομηχανίας φυτοφαρμάκων. -Κάντε αναδασμό. Προχωρήσετε στη δημιουργία μεγάλων θερμοκηπίων με υδροπονική, για να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι αγρότες της 5ης και 6ης γενιάς. Προχωρήστε σε εκμετάλλευση των υδάτων. Χτυπήστε την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων. Και εδώ αναφέρομαι στην Τουρκία. Υπάρχει έκθεση της ΕΕ που αναφέρει απίστευτα πράγματα. Αφού δεν επιβάλλετε δασμούς τουλάχιστον κάντε ποιοτικό έλεγχο. Η Ελληνική Λύση φωνάζει εδώ και χρόνια για την επιβολή εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα και για την διενέργεια υγειονομικών ελέγχων. Και τώρα πλέον έχουμε και οικονομικούς λόγους για να γίνει αυτό”, κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

Πηγή: sofokleousin.gr