Για διαπλοκή των μέσων ενημέρωσης με τις κυβερνήσεις και έλλειμμα διαφάνειας κατά τη διενέργεια δημοσκοπήσεων, έκανε λόγο μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Είναι αξιοθαύμαστη η ομοιομορφία των ΜΜΕ σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική. Είναι κάθετα δομημένος ο Τύπος, σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική πορεία της ΝΔ. Όμως ο Νόαμ Τσόμσκι είχε πει ότι “Κάθε δικτάτορας θα θαύμαζε την ομοιομορφία και την υπακοή των ΜΜΕ των ΗΠΑ”».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, υποστήριξε ότι «διαπλέκονται οι κυβερνήσεις με τους τηλεοπτικούς σταθμούς με χρήματα που δίνονται απευθείας ως διαφήμιση, είτε μέσω τραπεζών, με εντολή, παραίνεση και νουθεσία της εκάστοτε κυβέρνησης, είτε μέσω κρατικών οργανισμών (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ κλπ), στους οποίους η κυβέρνηση δίνει εντολή να γίνει διαφήμιση, είτε μέσω ΕΣΠΑ, και πάλι με κυβερνητική εντολή, είτε μέσω χρηματοδότησης των sites, των καναλιών, πάλι με τον ίδιο τρόπο, είτε μέσω δήμων και περιφερειών που ανήκουν στη ΝΔ. Ακόμη με χρήματα που δίνονται σε εταιρείες δημοσκοπήσεων για δήθεν έρευνες, ή με κρατικές χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων που ανήκουν στους ιδιοκτήτες των καναλιών».

«Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις εφημερίδες», είπε ο κ.Βελόπουλος και προσέθεσε:

«Η δημοσιογραφία κατάντησε να γίνει υπαλληλική σχέση με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Δημοσιογράφοι βγαίνουν σε πάνελ και την ίδια ώρα εργάζονται σε γραφεία τΤύπου υπουργών. Την ίδια ώρα τα ΜΜΕ επιτίθενται με χυδαίο τρόπο στους πολιτικούς αντιπάλους σας με τα ρεπορτάζ που προβάλλονται στα δελτία ειδήσεων».

Ο κ. Βελόπουλος επικαλέστηκε έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, «που έχει την θλιβερή κατάταξη της χώρας μας στην 4η θέση από το τέλος» όπως είπε. «Αυτή η έκθεση, αποδεικνύει ότι με το να ταΐζετε τα ΜΜΕ και να αλλοιώνετε τις ειδήσεις, εκθέτετε την χώρα», σημείωσε και συνέχισε:

«Ευεργετείτε τα ΜΜΕ με πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε τι είχε πει ο Αριστοτέλης για τους ευεργέτες και τους ευεργετούμενους; Είχε πει ότι “περισσότερο αγαπούν οι ευεργέτες τους ευεργετούμενους, παρά οι ευεργετούμενοι τους ευεργέτες”. Μόλις όμως πέσετε αυτά, τα ίδια τα ΜΜΕ που σήμερα στηρίζετε και σας στηρίζουν, θα σας τσακίσουν. Γιατί τρομάζετε τον κόσμο. Υπεύθυνο γι’ αυτά είναι το ΕΣΡ, το οποίο, όμως, διορίζεται από την κυβέρνηση, που ο πρόεδρός του ήρθε εδώ στην Βουλή και μας είπε ότι δεν μπορεί να δουλέψει γιατί δεν έχει κόσμο. Ναι, αλλά τον μισθό τον παίρνει. Εγώ ξέρω ότι αν δεν μπορείς να δουλέψεις παραιτείσαι».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αμφισβήτησε επίσης την αντικειμενικότητα των δημοσκοπήσεων. «Πείτε μου ποιος είναι εκείνος που ελέγχει τη νομιμότητα των εταιρειών που τις διενεργούν; Υπάρχει διαφάνεια; Ποιος πληρώνει; Ασκούν επιρροή στους ψηφοφόρους; Επηρεάζουν το πολίτευμα; Ποδηγετούν τη νοημοσύνη του Έλληνα;», διερωτήθηκε και προσέθεσε: «Όλες οι δημοσκοπήσεις πριν τις τελευταίες ευρωεκλογές κυριολεκτικά εξαφάνιζαν την Ελληνική Λύση. Μας έδιναν ποσοστό έως 1,8% και τελικά πήραμε 4,7%. Προεκλογικά τα έκαναν αυτά. Δηλαδή επηρέαζαν τους ψηφοφόρους ότι είμαστε στην πλευρά των ηττημένων. Αυτό λέγεται επιρροή της ψήφου του ελληνικού λαού. Λέγεται επιρροή της Δημοκρατίας».

«Για να λύσουμε το πρόβλημα της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μία είναι η λύση: Διακομματική Επιτροπή Ελέγχου Διαφάνειας. Όσες εξεταστικές επιτροπής και να κάνετε, επειδή έχετε την πλειοψηφία, αποτέλεσμα δεν θα βγει ποτέ. Και όταν εσείς θα έρθετε στην αντιπολίτευση θα σας κυνηγούν όλοι εκείνοι που τώρα τους κυνηγάτε εσείς. Επιλέξτε λοιπόν τον δρόμο της αλήθειας, της πραγματικότητας, της διαφάνειας και όχι της διαφθοράς. Ο αυταρχισμός, ο φασισμός, δεν αξίζουν στη Δημοκρατία μας, δεν αξίζουν στους Έλληνες», κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Πηγή: sofokleousin.gr