Είκοσι έξι τρόφιμοι ενός οίκου ευγηρίας στο Βέλγιο πέθαναν από τη νόσο Covid-19, μετά την επίσκεψη ενός άνδρα που είχε μεταμφιεστεί στον Άγιο Νικόλαο (η ξένη εκδοχή του Αγίου Βασιλείου) κι ο οποίος αργότερα διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο την Πέμπτη επικαλούμενο τις φλαμανδικές υγειονομικές αρχές και τους υπεύθυνους του γηροκομείου.

Η εστία της μόλυνσης εμφανίστηκε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη, στις 5 Δεκεμβρίου.  

Ο συγκεκριμένος οίκος, που φιλοξενούσε στις αρχές του μήνα 169 τροφίμους, μετρά αυτή τη στιγμή 85 θετικά κρούσματα Covid-19 ανέφερε ένας συνεργάτης του ιδρύματος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ωστόσο, εκπρόσωπος τύπου της φλαμανδικής Αρχής για τη Φροντίδα και την Υγεία Γιόρις Μούνενς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν «είναι βέβαιο» ότι ο άνδρας που είχε μεταμφιεστεί στον Άγιο Νικόλαο ήταν η πηγή της μόλυνσης.

Ο ιολόγος Μαρκ φαν Ρανστ είχε αναφέρει την 25η Δεκεμβρίου ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνθηκαν στον οίκο ευγηρίας, άνω του 90%, προσβλήθηκε «από το ίδιο στέλεχος του ιού».

Έρευνα θα διεξαχθεί σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί η προέλευση της μόλυνσης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου της φλαμανδικής Αρχής.

Οι «οίκοι ανάπαυσης και φροντίδας» έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στο Βέλγιο, καθώς μετρούν συνολικά 11.066 νεκρούς μεταξύ των τροφίμων, ήτοι το 57,3% του συνολικού αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 στη χώρα.

Πηγή: sofokleousin.gr