Για “εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας” κατηγορεί την Ευρώπη ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στα “Παραπολιτικά”, όπου μίλησε μεταξύ άλλων για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών και τις ευρωπαϊκές πολιτικές αποτροπής εισόδου.

“Έχουμε μία μεγάλη κρίση ως Ευρώπη, κρίση συνείδησης, κρίση πολιτικής, έλλειψη κοινής πολιτικής. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι τουλάχιστον από το 2015 και μετά, και πιο πριν, είχαμε μεγάλες μάζες ανθρώπων που προσπαθούσαν να έρθουν στην Ευρώπη για τον α’ ή τον β’ λόγο και μία Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία λειτουργεί με έναν τρόπο που δεν μας τιμά ως Ευρωπαίους” είπε, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2015.

“Θεωρούμε ότι Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και τους στέλνουμε στην Τουρκία και δίνουμε μπαξίσι στον Ερντογάν για να μας επιτρέψει να παρανομούμε. Αυτό το κάνουμε ως Ευρώπη. Εγώ ντρέπομαι ως Ευρωπαίος που σας το λέω”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι “από το 2015 κάνουμε και κάτι άλλο ως Ευρωπαίοι για το οποίο θα έπρεπε να καταδικαστούμε σε Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων”.

“Σκεφτείτε τι γίνεται στη Λιβύη. Τους διακινητές ανθρώπινων ψυχών που περνάγανε ανθρώπους από την Κένυα ή την Γκάνα, από την Λιβύη στην Ιταλία με πλοιαράκια, αυτούς τους ανθρώπους -κάποιοι τους λένε δουλέμπορους, εγώ δεν τους λέω δουλέμπορους, τους λέω εμπόρους ψυχών- τους πληρώνουμε, εσείς κι εγώ σήμερα ως Eυρωπαίοι πολίτες, δισεκατομμύρια για να φτιάχνουν στρατόπεδα συγκεντρώσεων στη νότια Λιβύη μέσα στην έρημο της Σαχάρας. Τους κλειδώνουν εκεί για να μην φτάνουν στα παράλια και περνάνε στην Ευρώπη. Αυτά είναι εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας που κάνει η Ευρώπη”, υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 άφησε αιχμές για την εμπλοκή του Λιμενικού σε επαναπροωθήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα παιδιά μας που υπηρετούν στο Λιμενικό μπαίνουν σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση από την ΕΕ και από την Κυβέρνηση. Τους βάζουν να σπρώχνουν ανθρώπους που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα κύματα να κάνουν την επαναπροώθηση, αυτό είναι δεδομένο”. “Αυτό είναι ένα έγκλημα απέναντι στους λιμενικούς μας. Όταν έχεις έναν νέο άνθρωπο, μία νέα κοπέλα που έχει πάει να υπηρετήσει την πατρίδα στο Λιμενικό και της δίνεις εντολή να εγκληματήσει είσαι εσύ ο εγκληματίας. Δεν φταίνε οι άνθρωποι του Λιμενικού, φταίει η ΕΕ και φταίει και η Κυβέρνησή μας. Σε τελική ανάλυση δεν λύνεται εκεί το πρόβλημα”, διευκρίνισε.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Γ. Βαρουφάκης σχολίασε πως “η τουρκική κοινωνία έχει έναν μεγάλο δυναμισμό και ταυτόχρονα ένα μόνιμα απολυταρχικό δικτατορικό καθεστώς”. “Πάντοτε είναι ένα ασταθές δικτατορικό αυταρχικό καθεστώς το οποίο «πνίγει» τους ανθρώπους, κυρίως τους δημοκράτες στην Τουρκία και το οποίο είναι πάντοτε, επειδή είναι ασταθές, ετοιμοπόλεμο, γιατί ο μόνος τρόπος να σταθεροποιείται ένα τουρκικό καθεστώς είναι να ρίχνει και μια ένταση στο Αιγαίο, γιατί αυτές οι εντάσεις ενώνουν το εσωτερικό μέτωπο. Αυτό είναι στάνταρ, αυτό συμβαίνει και σήμερα”, είπε και παρέπεμψε στην πάγια θέση του ΜέΡΑ25 ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλέκεται σε “διμερείς διαπραγματεύσεις”, αλλά να οργανώσει μια “διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη με όλες τις χώρες που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο”.

“Εδώ υπάρχουν δύο πιθανότητες, η μία είναι να έρθει ο Ερντογάν οπότε αμέσως τον έχεις εγκλωβίσει να μη συζητάει γι’ αυτά που εσύ δεν θέλεις να συζητήσεις και μιλάς μόνο για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων. Η δεύτερη είναι να μην έρθει ο Ερντογάν οπότε απομονώνεται. Εκείνος λέει όχι σε μία λογική, σε ένα χάρτη από κοινού -να καταθέσουν όλες οι χώρες τις απαιτήσεις τους και να συμφωνήσουμε όλες οι χώρες μαζί ότι θα πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25”, εξήγησε.

Πηγή: sofokleousin.gr