Δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε σήμερα σε ποινή κάθειρξης επτά ετών την πρώην επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας της Βόρειας Μακεδονίας, Κάτισα Γιάνεβα, για κατάχρηση εξουσίας, σχετικά με υπόθεση εκβιασμού γνωστού επιχειρηματία της χώρας.

Για την ίδια υπόθεση, το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών έναν ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού της χώρας, ο οποίος κατηγορήθηκε και για ξέπλυμα χρήματος.

Η Κάτιτσα Γιάνεβα και ο αμφιλεγόμενος ιδιοκτήτης φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος έκλεισε τους προηγούμενους μήνες, είχαν συλληφθεί το περασμένο καλοκαίρι μετά από καταγγελίες για εκβιασμό του επιχειρηματία Όρτσε Κάμτσεφ, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχαν ζητήσει από αυτόν 8 εκατ.ευρώ, προκειμένου να απαλλαγεί από τις κατηγορίες για σοβαρά ποινικά αδικήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος. Με διάφορους τρόπους, ο ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού και ένας συνεργάτης του είχαν αποσπάσει τελικά από τον επιχειρηματία 1,5 εκατ.ευρώ, ενώ η Κάτιτσα Γιάνεβα είχε λάβει, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, 50.000 ευρώ από το ποσό αυτό.

Ο Όρτσε Κάμτσεφ θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Βόρεια Μακεδονία, ο οποίος φέρεται να πλούτισε ιδιαίτερα τα περασμένα χρόνια, λόγω των στενών δεσμών που διατηρούσε με τις κυβερνήσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η υπόθεση με την εμπλοκή και σύλληψη της πρώην επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας στην υπόθεση εκβιασμού επιχειρηματία είχε λάβει το προηγούμενο διάστημα και πολιτικές διαστάσεις στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE ισχυριζόταν ότι οι κατηγορούμενοι είχαν την κάλυψη της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τις ενέργειές τους αυτές. Από τη μεριά του, ο Ζόραν Ζάεφ είχε απορρίψει κάθε ανάμειξη στην υπόθεση και κατηγορούσε την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το όλο θέμα για πολιτικούς σκοπούς.

Η Ειδική Εισαγγελία είχε σχηματιστεί τον Σεπτέμβριο του 2015 με διακομματική συμφωνία και με τη μεσολάβηση της ΕΕ, με σκοπό να διερευνήσει τις υποθέσεις που προκύπτουν από το περιεχόμενο των τηλεφωνικών υποκλοπών και τα σκάνδαλα που αφορούν τις κυβερνήσεις του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η Κάτιτσα Γιάνεβα υπήρξε η «αδιάφθορη Εισαγγελέας», που χειρίστηκε τις υποθέσεις διαφθοράς του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και έστειλε κατηγορούμενο τον ίδιο και πολλούς υπουργούς του για βαριά κακουργήματα. Ως εκ τούτου, οι καταγγελίες και η σύλληψή της το περασμένο καλοκαίρι για ανάμειξη σε εκβιασμό επιχειρηματία είχαν προκαλέσει αίσθηση και η υπόθεση μονοπωλούσε σχεδόν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης επί μήνες ολόκληρους.

Πηγή: sofokleousin.gr