Δεκάδες χιλιάδες παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό κινδυνεύουν να πεθάνουν στην επαρχία Τιγκράι (βόρεια) της Αιθιοπίας, η οποία πλήττεται από λιμό, προειδοποίησαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

“Χωρίς ανθρωπιστική πρόσβαση ώστε να αυξήσουμε τη βοήθειά μας, περίπου 30.000 παιδιά που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό στις ζώνες αυτές που είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πεθάνουν”, δήλωσε στη Γενεύη ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef).

Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποίησαν χθες, Πέμπτη, πως χιλιάδες άνθρωποι στην Τιγκράι έχουν ανάγκη διατροφικής βοήθειας, εκ των οποίων 350.000 απειλούνται από λιμό, και κατήγγειλαν το μπλοκάρισμα της βοήθειας από “‘ένοπλες οργανώσεις”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυναν από την πλευρά τους χθες επείγουσα έκκληση για δράση στη μάχη κατά του λιμού, την παραμονή συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) στη Βρετανία.

Ο Αιθίοπας ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ ανακοίνωσε στις 4 Νοεμβρίου πως διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Λαού της Τιγκράι (TPLF), δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Το TPLF, στα ηνία στην επαρχία μέχρι τότε, βρισκόταν σε διένεξη με την κεντρική κυβέρνηση πρακτικά αφότου απώλεσε την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρία χρόνια νωρίτερα.

Ο Άμπι, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019 υποσχέθηκε μια γρήγορη εκστρατεία, αλλά σχεδόν έξι μήνες μετά την κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας Μεκέλε, από τον ομοσπονδιακό στρατό, οι μάχες συνεχίζονται στην Τιγκράι, όπου η κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση προκαλεί την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Πηγή: sofokleousin.gr