Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που «δεν έκανε απολύτως τίποτα για να θωρακίσει την περιοχή της βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, και να προχωρήσει σε αντιπλημμυρικά έργα» άσκησε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενόψει της νέας σημερινής περιοδείας κλιμακίου του κόμματος τόσο στη βόρεια, όσο και στην κεντρική Εύβοια. Μιλώντας στον ρ/στ της Εύβοιας 96,5 FM, επισήμανε πως «ο ίδιος ο αρμόδιος γενικός γραμματέας παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει μόνο αντιδιαβρωτικές εργασίες, ενώ οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα θα είναι έτοιμες στις αρχές του 2022!».

Κατήγγειλε την «ολιγωρία και αδράνεια της κυβέρνησης ΝΔ που αποδεικνύεται καταστροφική για την περιοχή, τους πολίτες, τους εργαζόμενους που εξαρτούν τη ζωή τους από τη γη της βόρειας Εύβοιας». «Έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της κατάστασης. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να ακούσει επιτέλους την αγωνία, την οργή, την αγανάκτηση όλων αυτών των πολιτών. Και αυτόν θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε με την πολιτική μας εξόρμηση στις πληγείσες περιοχές», υπογράμμισε.

Ο Δ. Τζανακόπουλος συνέχισε επισημαίνοντας πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις, υπερβαίνοντας τη γραφειοκρατία για να χρηματοδοτήσει τους φίλους της, τους ολιγάρχες, και συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης». «Αν λοιπόν ήθελε πραγματικά θα μπορούσε να είχε συγκροτήσει μια αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή να υπερβεί τα γραφειοκρατικά κωλύματα, ώστε να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα. Το θέμα είναι ότι η ΝΔ δεν θέλει. Αντίθετα συγκροτεί μια επιτροπή χωρίς καμία θεσμική νομιμοποίηση που με άγνωστους πόρους και άγνωστες πηγές ετοιμάζει δήθεν ένα σχέδιο, για το οποίο εκτιμούμε δυστυχώς πως θα καταλήξει και αυτό σε χρηματοδοτήσεις ημετέρων χωρίς καμία διαφάνεια, χωρίς θεσμικό και κοινωνικό έλεγχο», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, προσέθεσε πως οι τοπικοί φορείς και παράγοντες θα έπρεπε να έχουν πρώτο λόγο στην οποιαδήποτε προσπάθεια ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να εκμεταλλευτούν την περιοχή της βόρειας Εύβοιας. Γι’ αυτό και ξαναλέω -από τον Αύγουστο δεν έχει κάνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο παρ’ ό,τι και το θεσμικό πλαίσιο μπορεί να υπάρξει και η δυνατότητα», δήλωσε ο Δημ. Τζανακόπουλος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανασυγκρότηση της περιοχής της Εύβοιας, σημειώνοντας πως «γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουν πυκνώσει οι εξορμήσεις του κόμματος στην περιοχή -ώστε να ακουστούν όλα τα προβλήματα και οι προτάσεις της τοπικής κοινωνίας».

«Πράγματι, στη χώρα μας υπάρχουν τεράστιες περιφερειακές ανισότητες και αυτό είναι παθογένεια δεκαετιών. Γι’ αυτό όμως εμείς επιδιώκουμε, με το πρόγραμμά μας, μια συγκροτημένη περιφερειακή ανασυγκρότηση που θα υπερβαίνει την παθογένεια αυτή. Πρέπει σε αυτή τη φάση, άμεσα, να επιλυθούν τα άμεσα προβλήματα παραγωγών και κατοίκων που προκύπτουν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Προέχει δηλαδή ένας βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός για συγκεκριμένα έργα οχύρωσης της περιοχής. Για να μην ξαναδούμε νέες πλημμύρες. Και μετά να συζητήσουμε για τη στήριξη κλάδων και πεδίων στην Εύβοια που αφορούν και τις υποδομές του κοινωνικού κράτους, και τις δυνατότητες στην ανάπτυξη του τουρισμού με άμεσα μέτρα και ενισχύσεις, και τις παραγωγικές δυνατότητες που πρέπει να ανακάμψουν», υποστήριξε.

«Πρέπει να κρατήσουμε τον κόσμο στη βόρεια Εύβοια, να αποφύγουμε ένα κύμα εσωτερικής μετανάστευσης με κάθε τρόπο, με κίνητρα», συνέχισε ο Δημ. Τζανακόπουλος. «Η κρίση στην Εύβοια είναι σε χρόνο ενεστώτα, δεν μπορούμε να αφήσουμε τη λήψη μέτρων για το 2023 ή το 2024 γιατί τότε θα μιλάμε για μια περιοχή φάντασμα δυστυχώς», σημείωσε.

«Η μεγάλη πολιτική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκινάει για όλους τους παραπάνω λόγους από την Εύβοια, και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί σε όλη την Ελλάδα, ενόψει και του συνεδρίου μας στις 24 με 27 Φεβρουαρίου. Το συνέδριό μας δεν θέλουμε να είναι συνέδριο εσωκομματικών διευθετήσεων, αλλά σε άμεση επαφή με την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που πλήττεται από τις πολιτικής της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε: «Η μεγάλη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον λαό ξεκινάει από τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας και στόχο έχει την επικοινωνία μας με τους πολίτες. Οι εκλογές είναι μια μόνο στιγμή στην εκλογική αντιπαράθεση -σημαντική μεν- αλλά το βασικό μας αίτημα είναι να υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία με την κοινωνία ώστε η πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δώσει πραγματικές εναλλακτικές λύσεις στις πάγιες και επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας».

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, ο Δ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, κατά τις οποίες «μέσα σε συνθήκες κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, μη διαχείρισης της πανδημικής κρίσης από την κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει Κυριάκος Μητσοτάκης» εννοώντας πως δεν θα μπορούσε να ζητήσει εκλογές. «Εμείς εδώ και καιρό τείνουμε χείρα βοηθείας και συνεννόησης σε μια κυβέρνηση που έχει κυριολεκτικά παραιτηθεί από τη διαχείριση της πανδημίας, έχει πετάξει λευκή πετσέτα στους εμβολιασμούς και αφήνει το ΕΣΥ να καταρρέει», είπε ο γραμματέας του κόμματος περιγράφοντας μια κατάσταση «πραγματικής κρίσης», ενώ στηλίτευσε τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι η πανδημία δεν είναι εκτός ελέγχου.

«Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση μιας επιτροπής επιστημόνων κοινής αποδοχής για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση», κατέληξε.

Πηγή: sofokleousin.gr