Συγκρούσεις ξέσπασαν για τέταρτη διαδοχική νύκτα σε πολλές πόλεις της Τυνησίας, όπου νέοι έβαλαν στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν κινητοποιηθεί για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα.

Στην Τύνιδα, μερικές εκατοντάδες νέοι έριξαν πέτρες και μερικές βόμβες Μολότοφ σε αστυνομικούς που είχαν αναπτυχθεί μαζικά, ιδιαίτερα σε λαϊκές συνοικίες μεταξύ των οποίων η Ετανταμέν που βρίσκεται στην περιφέρεια της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις της τάξης έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Στο Σφαξ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και απέκλεισαν δρόμους, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην Γκάφσα, όπου οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για την καταστροφή από τις αρχές μιας ανεπίσημης αγοράς, ανέφερε ένας άλλος ανταποκριτής.

Συμπλοκές σημειώθηκαν επίσης στο Κεφ, στην Μπιζέρτα (βόρεια) και στην Κασερίν (κεντροδυτικά), στη Σους και το Μοναστίρ (κεντροανατολικά), σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είχε ανακοινώσει χθες, Δευτέρα, περισσότερες από 600 συλλήψεις, δεν ήταν σε θέση σ’ αυτό το στάδιο να κάνει γνωστό πόσοι συνελήφθησαν ούτε τι ζημιές σημειώθηκαν την περασμένη νύκτα.

Οι συγκρούσεις αυτές ξέσπασαν την επομένη της δεκάτης επετείου της επανάστασης που έδιωξε από την εξουσία τον Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και το αστυνομικό καθεστώς του, ενώ η πανδημία του κορονοϊού έχει εντείνει στην Τυνησία μια βαθιά κοινωνική κρίση.

Στη χώρα επιβλήθηκε γενικό lockdown τεσσάρων ημερών, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με στόχο να αναχαιτισθεί μια έξαρση των κρουσμάτων Covid-19. Από τον Οκτώβριο βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr