Ο αγωγός μέσω του οποίου μεταφέρεται η μισή πετρελαϊκή παραγωγή της Τυνησίας αποκλείστηκε σήμερα από διαδηλωτές που ζητούν εργασία, στα νότια της χώρας, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας.

Την Πέμπτη, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις παραγωγής του Ελ Καμούρ, χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις, για να κλείσουν μια βάνα του αγωγού του Ταταουίν. Σε αυτήν την περιοχή εξορρύσσεται πάνω από το μισό πετρέλαιο που παράγεται στη χώρα.

«Η μεταφορά του πετρελαίου στον αγωγό που συνδέει τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της ερήμου του Ταταουίν προς τον πετρελαϊκό σταθμό της Σκίρα (στην περιοχή του Σφαξ) διακόπηκε» ανέφερε ένας σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας, Χάμεντ Μάτρι. Πρόσθεσε ότι οι αρχές διαπραγματεύονται με τους διαδηλωτές.

Οι συγκεντρωμένοι έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις εδώ και πολλές εβδομάδες ζητώντας να εφαρμοστεί η συμφωνία που είχε επιτευχθεί αφού είχε διακοπεί η παραγωγή πετρελαίου στις ίδιες εγκαταστάσεις, το 2017. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί τότε να προσλάβει χιλιάδες ανέργους και να δημιουργήσει ένα επενδυτικό ταμείο για τις φτωχές περιοχές της νότιας Τυνησίας. Μεγάλο μέρος αυτών των υποσχέσεων δεν υλοποιήθηκε.

Αντιδρώντας στην εισβολή των διαδηλωτών στις εγκαταστάσεις, την Πέμπτη, το υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι ο στρατός αντέδρασε «με υπευθυνότητα, επαγγελματισμό και ψυχραιμία» για να μην υπάρξουν θύματα και να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Προειδοποίησε όμως ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν την ευθύνη να προστατεύσουν την ασφάλεια του εθνικού πλούτου και δεν θα δεχτούν «απόπειρες καταστροφής» του.

Οι κινητοποιήσεις αυτές σημειώνονται ενώ στην Τύνιδα είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την παραίτηση, την Τετάρτη, του πρωθυπουργού Ελίες Φαχφάχ, λόγω μιας υπόθεσης σύγκρουσης συμφερόντων.

Πηγή: sofokleousin.gr