Μήνυμα πολιτικής αλλαγής έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Χρησιμοποιώντας γλώσσα με έντονους αριστερόστροφους συμβολισμούς αλλά προπαντός πολιτική ουσία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σαφείς αναφορές στις σοσιαλιστικές καταβολές και επιλογές του κόμματος, υπογραμμίζοντας τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που έχει με την τωρινή κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα των 5+1 δεσμεύσεων που ανακοίνωσε και αποτελούν τη βάση άμεσων στόχων-δράσεων μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεκάθαρα κοινωνικό χαρακτήρα, ισχυρό αριστερό πρόσημο και επικεντρώνεται σε κυρίαρχα ζητήματα όπως είναι τα εργασιακά και η καταπολέμηση της ακρίβειας.

Οι 5+1 δεσμεύσεις που αποτελούν και τον οδικό χάρτη μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι εξής:
Συγκεκριμένα:

  1. Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.
  2. Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων
  3. Μικρομεσαίοι – Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις
  4. Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης
  5. Νέα γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους
  6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκ νέου άνοιγμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, τις οποίες κάλεσε να συμπράξουν για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. «Μαζί, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, μπορούμε από τη πρώτη κάλπη. Να φέρουμε τη Πολιτική αλλαγή και μια Νέα Αρχή για τον τόπο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα συνέδριο που αποτελεί “αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος”, ενώ κάλεσε όλους τους συνέδρους να απλώσουν “το κόμμα παντού όπου αναπνέει η αντίσταση στις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές”. “Να δώσουμε το μήνυμα της νίκης. Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε ελπίδα. Και μαζί να δώσουμε τη μάχη να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι “αυτή είναι η μεγάλη ιστορική ευθύνη, που όλους εμάς εδώ σε αυτό το στάδιο μας βαραίνει”.

Συγκεκριμένα, μίλησε για “ευθύνη απέναντι στη κοινωνική πλειοψηφία, που για άλλη μια φορά βρίσκεται σε συνθήκες λεηλασίας”, “ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη που πάνω στις θυσίες της χτίστηκε η προοπτική του τόπου”, “ευθύνη απέναντι στη μεσαία τάξη που αισχρά εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές”.

“Η ευθύνη μας κυρίως απέναντι στους νέους, στις επόμενες γενιές που θα κληθούν να πάρουν στις δικές τους πλάτες το μέλλον αυτού του τόπου”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην αναγκαστική καθυστέρηση που προκάλεσε η πανδημία στην πραγματοποίηση του συνεδρίου, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι “ίσως το Συνέδριο να γίνεται τελικά σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που είχαμε” όταν είχε εξαγγελθεί.

“Η διαρκώς εντεινόμενη κλιματική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση διαμορφώνουν έναν περιβάλλον αλλεπάλληλων κρίσεων και πρωτόγνωρων προκλήσεων. Αλλά σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον μεγαλώνουν και οι ευθύνες των δυνάμεων της Προόδου που υπερασπίζονται το όραμα μιας κοινωνίας ελευθερίας και ισότητας”, είπε, δίνοντας το στίγμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πηγή: sofokleousin.gr