Ως «δομικό κομμάτι» του παραγωγικού μοντέλου της χώρας χαρακτήρισε την ψηφιακή μετάβαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, από το ψηφιακό βήμα του digital economy forum 2020: Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα, virtual edition, του ΣΕΠΕ.  Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, η ψηφιακή μετάβαση είναι ανάγκη να βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές.

Πρώτη αρχή: η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα που στηρίζεται στην οικονομία εντάσεως κεφαλαίου και όχι εντάσεως εργασίας. Δεύτερη αρχή αφορά την άρση των ανισοτήτων με δημόσιες παρεμβάσεις και στοχευμένες δημόσιες δαπάνες. Η τρίτη αρχή σχετίζεται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ίδιου του Κράτους σε δύο κατευθύνσεις: εκπαίδευση πολίτη και ψηφιακή οργάνωση του κράτους.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο όνομα της ατομικής ευθύνης, να γεννιέται ένας ιδιότυπος ψηφιακός δαρβινισμός, που θα αφήσει στο περιθώριο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει σε μια φάση αναστοχασμού για το μέλλον της. Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως σήμερα η χώρα έχει ανάγκη να κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση, η οποία -όπως είπε- έχει τρία βασικά στοιχεία: προστασία της εργασίας, επένδυση στην παιδεία και στην έρευνα, ενίσχυση νέων εγχειρημάτων καινοτόμου και νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

«Το δίδαγμα της υγειονομικής κρίσης και της οικονομικής κρίσης είναι ότι οι ανισότητες οικονομικές, κοινωνικές, ψηφιακές είναι τροχοπέδη για το μέλλον. Μπορούμε να τις εξαλείψουμε με επενδύσεις στη συλλογική δύναμη της γνώσης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, που θα είναι στην υπηρεσία όλης της κοινωνίας», σημείωσε ο

Πηγή: sofokleousin.gr