Η πανδημία δεν τέλειωσε και “έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επανήλθε στο προσκήνιο της δημοσιότητας με συνέντευξη Τύπου, όπου έκανε εκτενή απολογισμό της κατάστασης και των αποτελεσμάτων του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα.

Παραθέτοντας στοιχεία μελέτης στην οποία ήταν επικεφαλής, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι με τους εμβολιασμούς έχουμε αποφύγει περίπου 8.400 θανάτους και 5.560 νοσηλείες στις ΜΕΘ.

 Παράλληλα προειδοποίησε για τέταρτο κύμα πανδημίας, τονίζοντας ότι όσο περισσότεροι  είναι οι εμβολιασμένοι, τόσο λιγότεροι θα νοσήσουν και θα νοσηλευτούν. “Τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες. Μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες”, είπε ο κ. Τσιόδρας.

Προς επίρρωση  παρουσίασε στοιχεία από χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έως σήμερα.

_ Στη Ρουμανία, με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 34%, έχει ξεκινήσει τεράστιο και καταστροφικότατο τέταρτο κύμα της νόσου, το οποίο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες. Ξεπέρασαν τους 500 ανά ημέρα οι θάνατοι.

– Στη Ρωσία, με 35 % του πληθυσμού εμβολιασμένο, είχαν χθες πάνω από 1.000 θανάτους σε μια ημέρα.

«Αλλες χώρες μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα» είπε ο καθηγητής, διαμηνύοντας πως «θα το δούμε κι εδώ με την εποχικότητα».

Έως 96% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μετάλλαξη Δέλτα

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%. Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση. «Έχουμε αποφύγει περίπου 8.400 θανάτους στη χώρα μας με τους εμβολιασμούς», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Πηγή: sofokleousin.gr