Εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις επέτυχε σε συνθήκες κρίσης και πανδημίας ο όμιλος της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, που αναπτύσσει παραγωγικές δραστηριότητες σε 4 ηπείρους και συγκαταλέγεται στους leaders του κλάδου παγκοσμίως.

Οι εταιρείες του ομίλου σε ΗΠΑ, Τουρκία και Νοτιοανατολική Ευρώπη  αύξησαν τις πωλήσεις τους, διεύρυναν τα περιθώρια κέρδους και εμφάνισαν βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα στο 9μηνο του τρέχοντος έτους. Θετικές οι επιδόσεις και στην ελληνική αγορά, κάμψη μεγεθών στην Αίγυπτο,λόγω των οικονομικών συνθηκών σ’ αυτή τη χώρα.

O ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου παρουσίασε οριακή μείωση 0,5% στο 9μηνο και ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ. Ομως τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 10%, τα καθαρά σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο +28,1%, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις μειώθηκαν.

Tα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €58 εκ. έναντι €45,2 εκατ. στο περυσινό 9μηνο. (+28,1%)

Οιισχυρές οικονομικές επιδόσεις αποδίδονται στη διατήρηση του όγκου πωλήσεων στις περισσότερες αγορές όπου δραστηριοποιείται – κυρίως σε ΗΠΑ και Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη δυναμική ανάπτυξη των εγχώριων πωλήσεων και των εξαγωγών στην Τουρκία και τη βελτιωμένη ζήτηση στη Βραζιλία. Τα αποτελέσματα στην Αίγυπτο ήταν δυσμενή εξαιτίας των δυσχερειών που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη αγορά.

Η ανάκαμψη της ζήτησης ενίσχυσε τη σταθερότητα των τιμών και σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα ευνοϊκό κόστος θερμικής ενέργειας και την επιτυχή διαχείριση των δαπανών, ενίσχυσαν την κερδοφορία του Ομίλου.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση της εταιρείας, οι συνέπειες της πανδημίας ήταν σαφώς λιγότερο επιβαρυντικές σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Μετά την κάμψη της δραστηριότητας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η κατασκευαστική δραστηριότητα επανήλθε σύντομα μόλις χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητα των αγορών σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησης του ομίλου.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε σε €766 εκ., χαμηλότερος κατά €74 εκ. σε σύγκριση με το τέλος του 2019 και χαμηλότερος κατά €125 εκ. σε σύγκριση με το τέλος Σεπτεμβρίου 2019. Τον Ιούλιο του 2020, η Titan Global Finance εξέδωσε ομολογίες συνολικής αξίας €250 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,75%. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση άλλων δανειακών υποχρεώσεων.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το 3ο τρίμηνο του 2020, μειώθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκε στα €416 εκ., ενώ αυξήθηκε κατά 2,6% με σταθερές νομισματικές ισοτιμίες. Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη γ’ τριμήνου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €35,5 εκ. έναντι €31,9 εκ. κατά την ίδια περίοδο του 2019, σημειώνοντας αύξηση 11,4%.

Οπως δήλωσε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου: «Ανταποκρινόμαστε ταυτόχρονα και με επιτυχία σε πολλαπλές προκλήσεις: μεριμνούμε για τους ανθρώπους μας και για αυτούς που βρίσκονται κοντά μας, βελτιώνουμε τα λειτουργικά μας αποτελέσματα και επιταχύνουμε την πρόοδο μας στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, έχουμε εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου, με βάση την ίδια τη φύση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, την αποτελεσματικότητα με την οποία μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία μέχρι σήμερα, καθώς και την προσήλωση και αφοσίωση των ανθρώπων μας.»

Οι επιδόσεις σε επιμέρους τομείς και αγορές

Στις ΗΠΑ οιεπιπτώσεις της πανδημίας στον κατασκευαστικό κλάδο δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρές. Η αγορά κατοικίας –ειδικότερα οι νεόδμητες μονοκατοικίες (single-family housing) – και τα έργα υποδομής εξακολούθησαν να δίνουν ώθηση στην αγορά, ενώ ο κλάδος εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων σημείωσε κάμψη, λόγω των μακροοικονομικών συνθηκών που επικρατούν. Η ζήτηση στην αγορά κατοικίας διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών.

Στη Φλόριντα και στις Μεσοατλαντικές Πολιτείες παρά τις διαφορές που υπάρχουν στις εν λόγω περιοχές, οι αγορές παρέμειναν εύρωστες, λόγω των καλών συνθηκών αγοράς τόσο στον κλάδο των κατοικιών όσο και στα έργα υποδομής. Παράλληλα, δυναμικές επιδόσεις κατέγραψαν και τα αδρανή υλικά, όπου ο Όμιλος ωφελήθηκε  από τη στρατηγική καθετοποίησης που εφαρμόζει.

Η κερδοφορία κατά το τρίτο τρίμηνο ευνοήθηκε από την έμφαση που δόθηκε στη συγκράτηση των δαπανών και από την ευελιξία που επέδειξε η ΤΙΤΑΝ America να προσαρμόζεται στις συνθήκες της αγοράς. Συνολικά τους 9 μήνες του 2020, ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ ανήλθε σε €714,6 εκ., καταγράφοντας οριακή μείωση 1% σε ευρώ.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €141,4 εκ., καταγράφοντας αύξηση 3,2%. Το περιθώριο
κερδοφορίας αυξήθηκε σε 19,8% από 19% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Ελλάδα & Δυτική Ευρώπη

Στην ελληνική αγορά σημειώθηκε σημαντική ανάκαμψη μετά τη χαλάρωση των έκτακτων περιοριστικών μέτρων τον Μάιο. Η ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο του έτους, στηριζόμενη σε μια ευρεία σειρά έργων μικρότερης κλίμακας, που αφορούν τόσο σε έργα υποδομής, όσο και σε εμπορικά/βιομηχανικά κτίρια σε διάφορες περιοχές της χώρας και εκτός των αστικών κέντρων. Μεγάλα έργα υποδομής ξεκίνησαν, βρίσκονται όμως ακόμη στα πρώτα στάδια υλοποίησής τους, ενώ κατακυρώθηκε πλέον και η ανάθεση της πολυαναμενόμενης σύμβασης για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας.

Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε επίσης θετική δυναμική. Οι εξαγωγές κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της απόφασης του Ομίλου για μείωση των λιγότερο επικερδών εξαγωγών, στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης θεώρησης των απαιτήσεων όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σε συνδυασμό με τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής αγοράς, η κερδοφορία ενισχύθηκε και από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Η συνεχιζόμενη πρόοδος στην αξιοποίηση των εναλλακτικών καυσίμων στα εργοστάσιά της “Τιτάν” στην Ελλάδα συνέβαλε στη μείωση των δαπανών αλλά και του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη
διαμορφώθηκε στα €177,9 εκ., καταγράφοντας μείωση 3,9%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν
στα € 16,4εκ., καταγράφοντας αύξηση 5,9%.

Νοτιοανατολική Ευρώπη

Σχεδόν όλες οι τοπικές αγορές δραστηριοποίησης του Ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανέκαμψαν δυναμικά το τρίτο τρίμηνο. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €196,6 εκ., καταγράφοντας αύξηση 0,9% χάρη στην άνοδο των τιμών και στα καλά επίπεδα των πωλήσεων γενικότερα. Η δραστηριότητα στην περιοχή συνέχισε να βασίζεται σε έργα κατασκευής κατοικιών και εμπορικών ακινήτων, καθώς επίσης και σε συγκεκριμένα έργα υποδομής, κυρίως οδοποιίας, ανάλογα με την αγορά. Τα ευνοϊκά επίπεδα των τιμών ενέργειας συνέβαλλαν στην αύξηση της κερδοφορίας και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €72,7 εκ. κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σημειώνοντας αύξηση 23,4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

Ανατολική Μεσόγειος

Παρά τις έντονες μακροοικονομικές προκλήσεις, η αγορά της Τουρκίας κατέγραψε μεγάλη άνοδο, ωθούμενη από τον ιδιωτικό κατασκευαστικό κλάδο που στηρίχθηκε από κρατικές πρωτοβουλίες και ευνοϊκά στεγαστικά προγράμματα. Τον Ιούνιο οι πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα και ο αριθμός των
διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών μειώθηκε σημαντικά, έτσι ώστε να αναμένεται η συνέχιση της υψηλής οικοδομικής δραστηριότητας. Παρά τα θετικά αποτελέσματα του Ομίλου, η έντονη διολίσθηση της τουρκικής λίρας επηρεάζει δυσμενώς τα αποτελέσματα σε ευρώ. Η Adocim, θυγατρική του Ομίλου στην Τουρκία, ευνοήθηκε από την άνοδο της εγχώριας ζήτησης η οποία, σε συνδυασμό με τις εξαγωγές, οδήγησε σε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της λειτουργικής κερδοφορίας.

Οι συνθήκες στην αγορά της Αιγύπτου εξακολουθούν να είναι δύσκολες. Η αγορά δοκιμάζεται από την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα και το 2020 η ζήτηση σημείωσε πτώση για τέταρτη συνεχή χρονιά. Η εγχώρια κατανάλωση κατά το διάστημα των εννέα μηνών συρρικνώθηκε κατά περίπου 7%. Ο κυριότερος λόγος για αυτή την πτώση ήταν η εξάμηνη αναστολή των αδειών στον ιδιωτικό κατασκευαστικό κλάδο η οποία έχει εν μέρει αρθεί από τον Οκτώβριο. Έκτοτε η ζήτηση έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Οι τιμές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα κυρίως λόγω του μειωμένου συντελεστή λειτουργίας των εργοστασίων όλων των παραγωγών στην αγορά.

Κατά τους εννέα μήνες του 2020, ο κύκλος εργασιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διαμορφώθηκε στα €113,2 εκ., καταγράφοντας αύξηση 5,8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) είχαν αρνητικό πρόσημο στα €1,1 εκ., αποτυπώνοντας τις δυσμενείς συνθήκες στην Αίγυπτο.

Βραζιλία

Για δεύτερο συνεχές έτος η αγορά της Βραζιλίας κατέγραψε ανάπτυξη. Οι δραστηριότητές μας στη χώρα αναπτύσσονται δυναμικά με αύξηση των πωλήσεων και των τιμών και κατά συνέπεια αύξηση της κερδοφορίας. Η ζήτηση στην αγορά σημείωσε απότομη άνοδο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Η άνοδος ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αυξημένης δραστηριότητας σε εργασίες και επισκευές από ιδιώτες. Παρόλο που τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς παραμένουν ισχυρά, εξακολουθεί να επικρατεί ένα κλίμα αβεβαιότητας λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού σε μια μεγάλη και πολυπληθή χώρα.

Πηγή: sofokleousin.gr