«Κρίμα που ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί και ευτελίζει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για να δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας απάντησε στις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την πανδημία, λέγοντας πως «η κυβέρνηση αυτή στέκεται δίπλα στον πολίτη». Χαρακτήρισε υποκριτική την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κομίζει «αποσπασματικά στοιχεία και απόψεις που δεν περιγράφουν συνολικά την πραγματικότητα, αλλά με έναν συγκεκριμένο και ηθελημένο τρόπο θέλει να κοροϊδέψει τους Έλληνες πολίτες».

Αναρωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και τι ζούμε το τελευταίο διάστημα. Η συζήτηση, είπε ο υπουργός, «δεν μπορεί να γίνεται με όρους που υπήρχαν προ 15 με 20 χρόνια, αλλά αντιλαμβάνονται ότι ζούμε σε μια περίοδο πανδημίας και μαζί με την κλιματική αλλαγή δημιουργούνται σωρεία προβλημάτων και η ακρίβεια είναι απότοκος της ενεργειακής κρίσης που ταλαιπωρεί την Ευρώπη και όλο τον κόσμο».

Ο υπουργός τόνισε πως «οι Έλληνες πολίτες βλέπουν ότι η χώρα προχωρά, η οικονομία αναπτύσσεται, το κύρος της που έχει ανακτηθεί και μια άλλη εποχή ήρθε με πολλές και μεγάλες προοπτικές», σε αντίθεση με όσα υπήρχαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ρώτησε: «Εσείς δεν ήσαστε που φορολογήσατε τους αγρότες από το ένα ευρώ; Που αυξήσατε τις εργατικές εισφορές; Που αυξήσατε 100% την προκαταβολή έναντι του επόμενου έτους στους φορολογικά υπόχρεους; Που την εισφορά αλληλεγγύης από 2,2% την φτάσατε στο 10% και που αυξήσατε κατά 20% το Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης; Που πήγατε 24% τον ΦΠΑ παντού!».

Σχολιάζοντας την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος, αναρωτήθηκε «εάν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθούσε μια τέτοια φιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η αδελφική χώρα». Αυτό είπε «είναι μια τεράστια υποκρισία».

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει η κυβέρνηση για να καλύψει το πρόβλημα με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας και επισήμανε ότι υπάρχουν επίσημα στοιχεία από την ΕΕ που σήμερα καταγράφουν την πραγματικότητα σχετικά με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, μια πραγματικότητα που την ξέρουν οι πολίτες και γι΄ αυτό κατανοούν ποιος πρέπει να είναι «στο τιμόνι της χώρας».

Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Τσίπρα για την παραίτηση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, είπε ότι «εάν θέλουμε να εκπέμψουμε ένα σοβαρό μήνυμα στους πολίτες, θα πρέπει να γυρίζουμε και στο παρελθόν και να βλέπουμε τα έργα και τις ημέρες των δικών μας “περιόδων διακυβέρνησης” ώστε να μιλάμε πειστικά».

Ο κ. Τσιάρας αναφερόμενος στην Δικαιοσύνη είπε ότι «η Ιστορία γράφει ποια κυβέρνηση ήταν αυτή που θεσμοθέτησε την παθητική δωροδοκία». Επισήμανε πως «καθημερινά έρχονται στο φως, πως κάποιοι την προηγούμενη περίοδο προσπαθούσαν να παρέμβουν στην Δικαιοσύνη για τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας». Τώρα, είπε ο υπουργός, είναι «η πρώτη φορά που έχουμε θετικές εκθέσεις από την ΕΕ για το κράτος Δικαίου» και πρόσθεσε: «Φαντάζομαι ότι δεν θέλετε ΣΥΡΙΖοφρουρούς, όμως δεν άκουσα κανέναν σας να το αποκηρύσσει. Φαντάζομαι ότι δεν θέλετε άλλους δικαστές και άλλη Σχολή Δικαστών, αλλά όμως και πάλι δεν άκουσα κανέναν σας, επίσημα, να παίρνει μια διαφορετική θέση».

Σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε πως «είναι κρίμα που μια ιστορική Εξεταστική Επιτροπή -καθώς είναι η πρώτη που συστήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, μια δυνατότητα που δόθηκε με την συνταγματική αναθεώρηση μετά από πρόταση της ΝΔ- και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να την “εργαλειοποιήσει” και αντί για την ανάδειξη της ωριμότητας του κοινοβουλευτισμού και των θεσμών στην χώρα μας, εξελίσσεται σε κατάχρηση των δυνατοτήτων που παρέχει η Πολιτεία και ευτελισμού του κοινοβουλευτικού ελέγχου για να δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις».

Από τα πορίσματα της Επιτροπής, η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης «κατάπεσε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες «που ακολούθησε η κυβέρνηση αποδείχθηκαν πως ήταν και νόμιμες και διαφανείς».

Πηγή: sofokleousin.gr