Γέφυρες με την πλευρά Χαφτάρ προσπαθεί να ρίξει η Τουρκία σε μια προσπάθεια να ελέγξει όλη τη Λιβύη. Σϋμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα είναι έτοιμη να συναντηθεί και να μιλήσει με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ καθώς και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι η Τουρκία δεν κάνει διαφοροποίηση μεταξύ δυτικής και ανατολικής Λιβύης. “Ο Αγκίλα Σάλεχ ήθελε να έρθει στην Τουρκία μερικές φορές. Τον καλέσαμε, ορίστηκαν ημερομηνίες και μετά έκανε πίσω. Ο Χάφταρ ήθελε επίσης να έρθει μια φορά”, είπε και πρόσθεσε ότι ο στρατηγός είχε έναν όρο, που ήταν να συναντήσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεδομένου ότι ο Χάφταρ δεν έχει επίσημη θέση, ο πρόεδρος είπε ότι θα ήταν πιο κατάλληλο εάν ο Χαφτάρ συναντηθεί με τον Τσαβούσογλου και τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, αλλά ο Χάφταρ δεν δέχτηκε, είπε ο Τσαβούσογλου:”Αν είχε έρθει, ήμασταν έτοιμοι να μιλήσουμε μαζί του”.

Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία συνεργάστηκε με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για μια λύση χωρίς αποκλεισμούς, ο Τσαβούσογλου είπε: “Είχαμε αυτή την κατανόηση από την αρχή, αλλά για κάποιο λόγο, η ανατολική πλευρά ήταν μακριά από την Τουρκία. Είχαν διαφορετική ατζέντα”. Και πρόσθεσε: “Οι περισσότεροι τουρκικής καταγωγής είναι εκεί (σσ ανατολική Λιβύη). Επομένως δεν είναι δυνατόν να κάνουμε διάκριση”.

Πηγή: sofokleousin.gr