“Η Ελλάδα συνεχίζει την προβακατόρικη ρητορική της από την έναρξη των διερευνητικών επαφών τον Ιανουάριο”, υποστηρίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως “η Αθήνα παραπληροφορεί τη διεθνή κοινότητα”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας στην Daily Sabah, δηλώνει απροκάλυπτα: “Για να ανοίξει τον δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας, η Τουρκία, όταν έρθει η ώρα στήνει και χαλάει το παιχνίδι που επιχειρούν να στήσουν εναντίον της”.

“Η Ελλάδα ακολούθησε την οδό της κλιμάκωσης”

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τσαβούσογλου σημειώνει πως “έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι  όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο, αλλά η Ελλάδα ήταν εκείνη που έφευγε. Αντί να μιλήσουν οι Έλληνες μαζί μας προσπάθησαν να μεταφέρουν τα ζητήματα στην ΕΕ. Τελικά, όταν κάθισαν στο τραπέζι, ακολούθησαν την οδό της κλιμάκωσης της έντασης για να ανατρέψουν τις συζητήσεις. Η παρενόχληση στο πλοίο μας, το Τσεσμέ, και οι προβοκατόρικες δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων είναι τέτοια παραδείγματα’’.

Ερωτηθείς για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέει πως ‘’δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας των ενεργειακών σχεδιασμών που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία. Η πρόταση του προέδρου μας να διεξαχθεί Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου με όλες τις χώρες της περιοχής είναι ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα για την ειλικρινή επιθυμία για συνεργασία’’, προσθέτοντας πως η Άγκυρα έχει διαδιβάσει την πρότασή της στην ΕΕ για να υπάρξει “δίκαιη μοιρασιά” στην Κύπρο.
 

“Σταθεροποιούνται οι σχέσεις με Κάιρο και Παρίσι”

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Αίγυπτο και τη Γαλλία, ο Τσαβούσογλου λέει πως γίνοται προσπάθειες βελτίωσης και συνεργασίας των διμερών επαφών. ‘’Σύμφωνα με τις εξελίξεις των σχέσεων, μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα πεδία δικαιοδοσίας θαλάσσιων ζωνών. Επειδή είμαστε υπέρ της δίκαιης μοιρασιάς, θέλουμε να μιλήσουμε με όλους’’ σημειώνει ο Τούρκος υπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, κινούνται και οι τουρκογαλλικές σχέσεις. ‘’Ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε θετικά μηνύματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία. Μάλιστα, στη συνομιλία που είχε με τον Μακρόν έθεσαν τα θέματα συνεργασίας για τη Συρία και το  Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Μακρόν είπε ‘εγώ δεν είμαι εναντίον του Ισλάμ και δεν θα είμαι εναντίον του Ισλάμ. Εδώ, έχουμε μία καλή σχέση με την τουρκική κοινότητα’.” 

Πηγή: sofokleousin.gr