Επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές η Αθήνα ενόψει της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη. Μάλιστα, ο τούρκος ΥΠΕΞ έδωσε το στίγμα των θέσεων του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής.

«Μία αμοιβαία αποδεκτή θέση επί του εύρους των χωρικών υδάτων θα επηρέαζε θετικά τα υπόλοιπα θέματα» επισημαίνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος δεν αποκλείει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά όπως υποστηρίζει, «πρωτίστως  πρέπει να διεξαγάγουμε διμερείς διαπραγματεύσεις».

 

Στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο επικεφαλής τη τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει πως «εργαζόμαστε επί ενός καταλόγου απτών έργων και ενός οδικού χάρτη για ενίσχυση της συνδεσιμότητας, της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέει πως άμεσος στόχος είναι η προετοιμασία της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρέοδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. «Θα συναντηθώ με τον υπουργό Εξωτερικών, Δένδια, και θα γίνω επίσης δεκτός από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι συναντήσεις μου θα συμβάλουν στην προετοιμασία του εδάφους για μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών μας στη Σύνοδο Κορυφής του NATO» τονίζει.

«Οι σχέσεις καλής γειτονίας απαιτούν τρία βήματα: Ειλικρινή και διατηρήσιμο διάλογο, δέσμευση για αποχή από λαϊκιστική ρητορική και προκλητικές ενέργειες, πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα» αναφέρει.

Ανύπαρκτο το Καστελόριζο

Ο ίδιος εμφανίζεται πάντως ανυποχώρητος από τις πάγιες τουρκικές θέσεις, χαρακτηρίζοντας «απλά παράλογη» την ελληνική θέση αναφορικά με την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Υποστηρίζει πως «οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο εντέλλουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως ελπίζουμε να πετύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας».

«Εξ’ αρχής η ελληνική θέση σε σχέση με το Καστελόριζο είναι απλά παράλογη. Οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο εντέλλουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως ελπίζουμε να επιτύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας. Η στάση και η επιμονή μας σε αυτές τις αρχές παραμένει αναλλοίωτη» δηλώνει.

Το casus belli ισχύει – «Όχι» στα 12 μίλια στο Αιγαίο

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτειρκών δηλώνει ότι «η Άγκυρα δεν τα απορρίπτει κατηγορηματικά όπου το επιτρέπουν οι περιστάσεις».

Ανέφερε ως παράδειγμα τη Μαύρη Θάλασσα και το Ιόνιο, όμως στην περίπτωση του Αιγαίου ο Τούρκος υπουργός δηλώνει ότι «θα επηρεαζόταν κατ’ αρχάς σοβαρά η ελευθερία της ναυσιπλοΐας» και «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια επέκταση».

«Είναι λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου» δηλώνει.

Για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιμένει πως «υπεγράφη από δύο κυρίαρχα κράτη με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Τσαβούσογλου καλεί την Ελλάδα να σταματήσει να μετατρέπει τα ελληνο-τουρκικά προβλήματα σε ευρω-τουρκικά. «Μόνο η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να επιλύσουν τα εκκρεμή τους ζητήματα, όχι η EE».

Κυπριακό

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Τσαβούσογλου ζητά να εξετασθεί η πρόταση για λύση δύο κρατών που κατατέθηκε πρόσφατα στη Γενεύη με ανοιχτό μυαλό, κατηγορώντας για άλλη μία φορά τη ελληνοκυπριακή πλευρά ότι αρνήθηκε «να μοιραστεί την εξουσία και το κοινό καλό με τους Τουρκοκυπρίους».

Η Αθήνα πάντως βρίσκεται σε εγρήγορση για την πρωινή επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στη Θράκη καθώς όσα πει εκεί αναμένεται να επηρεάσουν το κλίμα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα ΜΜΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη στις 11:00  και θα επισκεφτεί το Τουρκικό Προξενείο, όπου θα τον υποδεχθούν ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου και οι δυο ψευδομουφτήδες Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής και Αχμέτ Μετέ της Ξάνθης. Το παρών στη συνάντηση αναμένεται να δώσει ο Λεβέντ Σαδίκ γιος του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ ο οποίος έχει θεωρείται πρόσωπο με ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία στην περιοχή. Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί το μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με μέλη της μειονότητας και στις 13:30 θα παραθέσει στο χωριό Θάμνα γεύμα, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προσκληθεί, οι Έλληνες βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Αχμέτ Ιλχάν και Μπουράκ Μπαράν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ καθώς και τρεις μειονοτικοί βουλευτές του νομού Ροδόπης και του νομού Ξάνθης. Τέλος ο Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Από την πλευρά τους, οι αρχές έχουν ως στόχο την προστασία του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αλλά και την αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Ισχυρή θα είναι η παρουσία της Αστυνομίας τόσο στη Θράκη όπου θα ξεκινήσει η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη χώρα μας όσο και στην Αθήνα όταν και θα έρθει για τις επαφές με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια.

Persona non grata για τους Πομάκους

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των Πομάκων της Θράκης για την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην περιοχή.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων τονίζει ότι είναι ανεπιθύμητος, σημειώνοντας ότι «ο μόνος λόγος για τον οποίον θα έπρεπε να επισκεφθείτε τα ηρωϊκά χωριά μας θα ήταν να ζητήσετε βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη για όσα έπραξε το έθνος σας σε βάρος της φυλής μας».

Πηγή: sofokleousin.gr