Είναι ένας προϋπολογισμός «business as usual», είναι ένας προϋπολογισμός του «δεν αλλάζω τίποτα», «δεν μαθαίνω τίποτα», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που είπε χθες ότι «ο κόσμος που εκπροσωπεί η κυβέρνηση και κυβερνητική πλειοψηφία, είναι κόσμος της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας, της σεμνότητας, της συνέπειας, της διορατικότητας και της ειλικρίνειας, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που μένει σταθερά κολλημένος στις ψευδαισθήσεις, στα ψέματα, στην έλλειψη αντίληψης της πραγματικότητας, στους τυχοδιωκτισμούς».

«Υπευθυνότητα εσείς που χρεοκοπήσατε την χώρα; Σοβαρότητα εσείς που δεν είχατε αφήσει Μακεδονομάχο που δεν του χαϊδέψατε τα αυτιά; Που ο αρχηγός σας λέει στον Αλέξη Τσίπρα ότι “εσείς μας βάλατε στα μνημόνια”; Που τσακώνεται ο υπουργός Οικονομικών με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το ποιος λέει ψέματα για την Φθιώτιδα; Φαντάζεστε τι θα είχε γίνει αν τσακωνόμουν εγώ με τον Τζανακόπουλο για το ποιος έδωσε μια ενίσχυση στη Πρέβεζα;», σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Σεμνότητα εσείς που ο αρχηγός σας λέει σε διαγγέλματα πόσο καλά τα έχει κάνει η κυβέρνηση και βάζετε τα μέσα της λίστας Πέτσα να σας τον χαρακτηρίζουν “Μωυσή”, “Ηρακλή”, “Τσόρτσιλ”, “υπέρκομψος”, “γυμνασμένος”, “συνεπής” και -αυτό είναι το αγαπημένο μου- “Κένεντι των Ελλήνων”; Που πριν από λίγο η πλειοψηφία απέκλεισε από την εξεταστική για την λίστα Πέτσα τον κ. Πέτσα; Είναι δυνατόν να έχουμε εξεταστική για την λίστα Πέτσα χωρίς τον Στέλιο Πέτσα; Αυτό είναι σοβαρότητα, συνέπεια υπευθυνότητα ή εξευτελισμός του Συντάγματος και του Κοινοβουλίου;».

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δείχνει συνέπεια λόγων και έργων αν και είναι εκείνη που έλεγε ότι θα αυξάνεται ο κατώτατος στο διπλάσιο από την ανάπτυξη, και ενώ φέτος μιλάτε για ανάπτυξη 7%, ο βασικός μισθός αυξάνεται 2% αντί για 14%, είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει διορατικότητα αν και είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει δηλώσει πως «εάν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα είχαμε και μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, πως δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, πως αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια και πως διανύουμε το τελευταίο μίλι της πανδημίας».

«Ειλικρίνεια εσείς που υποσχεθήκατε πολλές και καλές δουλειές και σήμερα μας λέτε ότι πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τις αυξήσεις στους μισθούς; Ο κύριος Τσακλόγλου μας είπε χθες ότι “πρέπει να αποφύγουμε αυξήσεις στους μισθούς πάση θυσία”. Και μας κατηγορείτε εσείς για ψευδαισθήσεις, που μας αφήσατε μια χώρα με άδεια ταμεία και την βγάλαμε από τα μνημόνια;», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και σχολίασε: «Είστε αναγκασμένοι να τα λέτε αυτά γιατί δεν έχετε αφήγημα που μπορεί να ενσωματώσει τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα. Γιατί θεωρείτε ότι η κρίση θα ξεπεραστεί. Και άρα δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Έχετε δει τα στατιστικά θανάτων από τον Αύγουστο και μετά; Θεωρείτε ότι δεν πρέπει να δαπανήσουμε παραπάνω γιατί πήγαμε καλά φέτος; Γιατί τελείωσε η πανδημία; Θέλετε να μην αλλάξει τίποτα από όσα υπήρχαν το 2009 όταν μας φέρατε σε αυτή τη κρίση. Έχετε μια άποψη ότι τίποτα δεν άλλαξε στην οικονομία μετά το 2009. Τίποτα στον κόσμο μετά την πανδημία από το 2019. Και είστε αυταρχικοί. Και αυτό είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής σας. Γιατί δεν μπορείτε να ενσωματώσετε τα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα».

Πηγή: sofokleousin.gr