Η πανδημία του κορωνοϊού όχι μόνο δεν έχει «καταλαγιάσει», αλλά αντιθέτως εμφανίζεται ιδιαιτέρως επιθετική, αναγκάζοντας ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν δραστικά μέτρα. Το απευκταίο σενάριο του καθολικού lockdown, αυτό που άπαντες ξορκίζουν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και της πίεσης στα εθνικά συστήματα Υγείας, ενδεχομένως να είναι αναπόφευκτο, υλοποιεί από σήμερα η Αυστρία. Δραματική είναι η κατάσταση και στη Γερμανία, με την κυβέρνηση να εξετάζει την περίπτωση επιβολής εθνικού lockdown.

Ανοιξε ξανά ο «Ασκός» του Αιόλου για την Ευρώπη»; Κανείς δεν μπορεί να το ισχυριστεί αυτό με βεβαιότητα, ωστόσο, τα δείγματα, είναι άκρως αποθαρρυντικά. Πολλές χώρες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, αυστηροποιώντας τα ισχύοντα μέτρα. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο νέου lockdown, ανακοινώνοντας χθες νέα μέτρα που θέτουν «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους.

Η Αυστρία έκανε την αρχή – Υπό αφόρητη πίεση η Γερμανία

Η Αυστρία θα επιβάλει από την Δευτέρα ολικό, εθνικό lockdown και καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό του πληθυσμού από την 1η Φεβρουαρίου.  «Πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τυρόλο, έπειτα από συνομιλίες με όλους τους κυβερνήτες των αυστριακών περιφερειών.

Ο αυστριακός καγκελάριος διευκρίνισε ότι το lockdown θα διαρκέσει μέχρι την 13η Δεκεμβρίου και δήλωσε ότι ήταν μία δύσκολη απόφαση και ότι θα επαναξιολογηθεί σε 10 ημέρες.

Το παράδειγμα της Αυστρίας πιθανότατα θα ακολουθήσει και η Γερμανία, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει φτάσει στα όριά του και είναι ένα βήμα από την κατάρρευση. Για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έκανε λόγο πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ περιέγραψε τη χώρα ως «ένα μεγάλο ξέσπασμα κορονοϊού», καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

Πρόσθετα μέτρα σε πολλές χώρες

Στην Ιταλία οι περισσότεροι περιφερειάρχες του ιταλικού Βορρά συνεχίζουν να ζητούν την υιοθέτηση νέων μέτρων κατά του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τον Τύπο, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου των περιφερειών με την κυβέρνηση ζητήθηκε η υιοθέτηση «πράσινου πάσου εμβολιασμένου» δύο ταχυτήτων – δηλαδή οι εμβολιασμένοι πολίτες να μπορούν με το πάσο τους να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλους τους χώρους εργασίας, διασκέδασης, εστίασης και πολιτισμού.

Σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία, η Σλοβακία και το Βέλγιο, επανέρχονται σε ισχύ η υποχρεωτική τηλεργασία και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων σε δημόσιες εκδηλώσεις ,κλειστές αίθουσες κτλ.

Γερμανία: Σε καραντίνα όλοι οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες από την Ελλάδα

Στις «περιοχές υψηλού κινδύνου» για τη Γερμανία κατατάσσονται από την Κυριακή η Ελλάδα, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ».

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, όποιος φθάνει στη Γερμανία από τις προαναφερθείσες χώρες και δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή ανάρρωσης από τη νόσο, θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα 10 ημερών. Θα μπορεί ωστόσο να υποβληθεί σε τεστ μετά την 5η ημέρα και, εφόσον είναι αρνητικό, να απαλλαγεί από την υποχρέωση παραμονής σε περιορισμό.

Ο κανόνας ισχύει και για τα παιδιά, αλλά, όταν πρόκειται για άτομα κάτω των 12 ετών, η καραντίνα λήγει αυτομάτως μετά την 5η ημέρα, χωρίς την υποχρέωση του τεστ. Επιπλέον, όλοι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν προς τη Γερμανία από χώρα «υψηλού κινδύνου», θα πρέπει να συμπληρώνουν ψηφιακό έγγραφο, στο οποίο θα καταχωρούν και το πιστοποιητικό τους (εμβολιασμού, ανάρρωσης, διαγνωστικού τεστ).

Πηγή: sofokleousin.gr