Η Ιρλανδία θα επιβάλει τρίτο lockdown για να αντιμετωπίσει την «εξαιρετικού χαρακτήρα» έξαρση του κορονοϊού, με κάποιες εξαιρέσεις για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν.

Η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού από τις 24 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, ζητώντας από τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους, με ορισμένες ειδικές διευθετήσεις: ορισμένα καταστήματα που δεν περιλαμβάνονται στα πρώτης ανάγκης θα μπορούν να παραμείνουν ανοικτά, αλλά οι εκπτώσεις του Ιανουαρίου μετατίθενται.

Οι επισκέψεις μεταξύ νοικοκυριών επιτρέπονται μέχρι και τις 26 Δεκεμβρίου. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά.

«Δυστυχώς, την περασμένη εβδομάδα, διαπιστώσαμε εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της διάδοσης του ιού», αντίστοιχη με εκείνη που παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Αν δεν έχουμε ακόμη επίσημη απόδειξη ότι το νέο δριμύτερο στέλεχος βρίσκεται στην χώρα μας, το πιο ασφαλές και υπεύθυνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενεργήσουμε με την υπόθεση ότι βρίσκεται ήδη εδώ», πρόσθεσε εξηγώντας ότι τα στοιχεία δείχνουν καθημερινή αύξηση κρουσμάτων κατά 10%.

Η Ιρλανδία των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει από την έναρξη της επιδημίας 2.158 θανάτους και 80.267 κρούσματα (+727 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Πηγή: sofokleousin.gr