Την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκε την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με τον δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου και τον δήμαρχο Αγρινίου. Συνομίλησε επίσης με πολίτες και παραγωγούς περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές τον περασμένο χειμώνα.

Αρχικά, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό επισκέφθηκε τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και το Δημαρχείο, όπου πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Λύρο, παρουσία και του βουλευτή, Κωνσταντίνου Καραγκούνη, με αντικείμενο την πορεία αποκατάστασης των περιοχών του Δήμου που υπέστησαν ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν κατά τους προηγούμενους μήνες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία την τελευταία περίοδο, χορηγήθηκε -μεταξύ άλλων- έκτακτη χρηματοδότηση προς τους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ, δρομολογείται με γρήγορες διαδικασίες η κατασκευή νέας γέφυρας στον ποταμό Εύηνο. Ελήφθη παράλληλα μέριμνα για την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής και χρηματοδοτήθηκε -παράλληλα με έκτακτους χρηματοδοτικούς πόρους- η Περιφέρεια για την αποκατάσταση αντιπλημμυρικών υποδομών και δικτύων του ΤΟΕΒ Λεσινίου με πόρους ύψους 6,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, την αμέσως επόμενη περίοδο, σε ένα πλαίσιο στενής και γόνιμης συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, και σε συνέχεια ωρίμανσης του σχετικού σχεδιασμού, εντάσσονται νέα έργα αποκατάστασης και βελτίωσης υποδομών και δικτύων σε όλο το εύρος της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε το Λεσίνι Αιτωλοακαρνανίας, περιοχή η οποία επλήγη από πλημμυρικά φαινόμενα τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς και το χωριό Πεντάλοφο, όπου συνομίλησε με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής. Στο πλαίσιο της συζήτησης, αναλύθηκε η πορεία υλοποίησης του έργου αποκατάστασης των αντιπλημμυρικών υποδομών και δικτύων στην περιοχή του ΤΟΕΒ Λεσινίου από την Περιφέρεια, με χρηματοδότηση ύψους 6,7 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση. Επίσης, η δρομολόγηση των προβλεπόμενων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι ανάγκες που έχουν προκύψει στους κτηνοτρόφους της περιοχής, από τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, και δομικά ζητήματα που υπάρχουν σε υποδομές και δίκτυα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης και μελέτης.

Συνεχίζοντας την επίσκεψή του στην Αιτωλοακαρνανία, ο κ. Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε τον Δήμο Αγρινίου. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με τον δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, η συζήτηση, μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκε στην περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη της περιοχής για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και δίκτυα μετά από τα διαδοχικά ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν την προηγούμενη περίοδο.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό παρευρέθη επίσης μετά από πρόσκληση, στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινίου – Σιδήρου στο Αγρίνιο. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε στην ανάγκη προσαρμογής στα νέα και πιεστικά δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση, καθώς και στη στρατηγική και τα βήματα που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Επεσήμανε ακόμη τις προοπτικές του κλάδου στο πλαίσιο της κατεύθυνσης για την οικοδόμηση μίας βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας, ενώ σημείωσε πως απέναντι στις διαδοχικές κρίσεις που έχουν προκύψει μέχρι τώρα, η κυβέρνηση ανταποκρίνεται με σχέδιο, συνέπεια και με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία.

Πηγή: sofokleousin.gr