Την επέκταση του προγράμματος της αγοράς ομολόγων της κατά επιπλέον 100 δισ. λίρες ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει την βρετανική οικονομία να αντεπεξέλθει στην χειρότερη οικονομική ύφεση των τριών τελευταίων αιώνων.

Με την απόφαση αυτή το συνολικό ποσό του προγράμματος ανέρχεται στα 745 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ ανακοίνωσε ότι διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στο 0,1%.

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι αγορές ομολόγων θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020.
Η οικονομία θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει

Η Τράπεζα, εξηγώντας τους λόγους της απόφασής της, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι «με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν, η πτώση του παγκόσμιου και του βρετανικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα είναι μικρότερη.»

Ωστόσο, από αυτό είναι δύσκολο να έχουμε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα για την ανάκαμψη που θα ακολουθήσει. Υπάρχει ο κίνδυνος για υψηλότερη και διαρκή ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο.»

Ακόμη και με την χαλάρωση κάποιων περιορισμών (λόγω της πανδημίας) στην οικονομική δραστηριότητα, είναι πιθανό ότι θα παραμείνει ως ένα βαθμό η επιφυλακτική συμπεριφορά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.»

Η οικονομία και ειδικά η αγορά εργασίας, συνεπώς, θα χρειαστούν χρόνο για να ανακάμψουν στον δρόμο που βρισκόταν πριν».

Τον προηγούμενο μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προειδοποιήσει για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 30% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε μία από τις χειρότερες επιδόσεις της εδώ και 300 χρόνια.

Πηγή: sofokleousin.gr