Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την ελπίδα πως το εμβόλιο «Sputnik V» που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Ρωσίας κατά του κορονοϊού θα είναι αποτελεσματικό.

Παράλληλα, όμως, υποστήριξε πως τα αμερικανικά εμβόλια θα πρέπει να υποβληθούν σε πολλές περισσότερες κλινικές δοκιμές μέχρι να πάρουν το «πράσινο φως» για μαζική τους παραγωγή.

«Ελπίζουμε ότι λειτουργεί (σ.σ: το ρωσικό εμβόλιο). Αλήθεια το ελπίζουμε» σημείωσε ο κ. Τραμπ και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν πολλά διαφορετικά εμβόλια που πιστεύει ότι «θα δουλέψουν, αλλά θέλουμε να τα περάσουμε από ένα στάδιο δοκιμών».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίζεται πως η χώρα του έχει αναπτύξει «αρκετές παραλλαγές εμβολίων» που εισέρχονται σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών και ο ίδιος έχει υποσχεθεί να κάνει μια ανακοίνωση επί του συγκεκριμένου θέματος «σχετικά σύντομα».

Το «Sputnik V» καταχωρήθηκε στη Ρωσία στις 11 Αυγούστου, ύστερα από την ολοκλήρωση δύο εκ των τριών δοκιμαστικών φάσεων.

Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό τον Ιανουάριο του 2021 και αναμένεται να παρέχει ανοσία στον κορονοϊό για δύο χρόνια.

Πηγή: sofokleousin.gr