Σε αναδίπλωση προχώρησε  το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σχετικά με τις δύο NAVTEX που εκδόθηκαν για ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από την Κύπρο. Το τουρκικό ΥΠΑΜ διευκρινίζει -εκ των υστέρων- ότι πρόκειται για ρωσικές ασκήσεις κι όχι κοινές με την Τουρκία.

Ωστόσο, προέβη στην έκδοση των συγκεκριμένων NAVTEX, αν και δεν αφορούσε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, από «συνήθη πρακτική» -όπως αναφέρεται-, καθώς η περιοχή όπου πρόκειται να διεξαχθούν οι ρωσικές ασκήσεις βρίσκεται εντός της δικαιοδοσίας της Υδρογραφικής και Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας της Τουρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, την οποία μεταδίδει η ιστοσελίδα Sigmalive.com, «εξαιτίας του γεγονότος ότι η NOTAM που ανακοινώθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία βρίσκεται εντός της περιοχής δικαιοδοσίας μας για την έκδοση NAVTEX, εκτιμήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει και σχετική (τουρκική) ανακοίνωση για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή». Η εν λόγω ανακοίνωση NAVTEX συνίσταται σε μια συνήθη πρακτική για την διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, όπως έγινε αντίστοιχα και στις 7 Απριλίου, 21 Απριλίου, 4 Μαΐου, 20 Μαΐου, 25 Ιουνίου και 18 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο αυτό, επειδή έγιναν κάποιες λανθασμένες αξιολογήσεις, δεν θα πραγματοποιηθεί άσκηση και εκπαίδευση με πραγματικά πυρά με την Ρωσική Ομοσπονδία».

Πηγή: sofokleousin.gr