Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τουρκία είναι «μια ασφαλής χώρα», μια έμμεση απάντηση στη χθεσινή έκκληση του Ισραήλ προς τους πολίτες του φύγουν από τη χώρα καθώς υπάρχουν φόβοι για ιρανικές επιθέσεις.

«Κάποιες χώρες εξέδωσαν προειδοποιήσεις προς τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Τουρκία (…). Η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα και εξακολουθεί να μάχεται κατά της τρομοκρατίας στο εσωτερικό και έξω από τα σύνορά της», τόνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι εκκλήσεις για αποχώρηση από την Τουρκία οφείλονται «σε εξελίξεις στο διεθνές τοπίο».

«Οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν κάθε είδους μέτρα ασφαλείας, απαραίτητα στο πλαίσιο των μηχανισμών συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ κάλεσε χθες τους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να την εγκαταλείψουν «το συντομότερο δυνατό», καθώς υπάρχουν φόβοι για ιρανικές επιθέσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ισραηλινός Τύπος αναφέρθηκε σε απόπειρες επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία, επικαλούμενος πηγές που ζητούσαν να μην κατονομαστούν.

Οι επιθέσεις αυτές φέρεται να αποτράπηκαν χάρη στη συνεργασία μεταξύ των ισραηλινών και των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους τους τελευταίους μήνες.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την τουρκική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει για να προστατεύσει τη ζωή των Ισραηλινών πολιτών», επεσήμανε ο Λαπίντ.

Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στο Ιράν: «Όποιος κάνει κακό στους Ισραηλινούς θα πληρώσει το τίμημα, θα τον κυνηγήσουμε όπου κι αν βρίσκεται».

Πηγή: sofokleousin.gr