65 δισ. δολάρια δαπάνησε η Τουρκία για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της λίρας, όμως η προσπάθεια έπεσε στο κενό με το νόμισμα να καταγράφει καθημερινά νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ιούνιο και Ιούλιο οι αρχές της γειτονικής χώρας είχαν βάλει ως στόχο την διατήρηση της ισοτιμίας στις 6,85 λίρες ανά δολάριο. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, στο δίμηνο ξόδεψαν αποθέματα σε ξένο νόμισμα 65 δισ. δολαρίων, όταν ολόκληρο το 2019 είχε διατεθεί ποσό 40 δισ. δολαρίων.

Η άμυνα όμως άρχισε να καταρρέει στα τέλη Ιουλίου και το sell off επιταχύνθηκε όταν ενεργοποιήθηκαν οι φήμες ότι θα χρειαστεί αύξηση επιτοκίων για να στηριχθεί το νόμισμα, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με τη βούληση του Ερντογάν.

Με τον πληθωρισμό σχεδόν 12% και παρότι η υποτίμηση της λίρας φτάνει το 20% από την αρχή της χρονιάς η κεντρική τράπεζα έχει κρατήσει τα επιτόκια στο 8,25%, πολύ κάτω δηλαδή από τον τιμάριθμο, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει επιχειρήσεις και καταναλωτές να δανειστούν και να ξοδέψουν ώστε να τονωθεί η οικονομία.

Την Παρασκευή και με το τουρκικό νόμισμα στο νέο ιστορικό χαμηλό των 7,35 λιρών ανά δολάριο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθούσε να καθησυχάσει τους πολίτες, λέγοντας ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι τιμές του χρυσού θα ρυθμιστούν στα σωστά επίπεδά τους και πως η αστάθεια είναι προσωρινή.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι το ΔΝΤ απηύθυνε προειδοποίηση στις τουρκικές αρχές, τονίζοντας πως δεν είναι βιώσιμη η πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων με παράλληλη στήριξη της λίρας, ενώ η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει σε συναλλαγματική κρίση.

Πηγή: sofokleousin.gr