Η τουρκική λίρα ανέκαμψε ισχυρά από τα σχεδόν ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχε υποχωρήσει νωρίτερα, καθώς η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι έκανε παρεμβάσεις λόγω των “μη υγιών” τιμών της αγοράς.

Η άστατη διαδρομή της λίρας σε μία αγορά με χαμηλή ρευστότητα σημειώθηκε μετά τη βουτιά που έκανε το τουρκικό νόμισμα τον Νοέμβριο. Η πτώση της λίρας τον Νοέμβριο ήταν περίπου 30%, η δεύτερη χειρότερη ιστορικά, και σφυρηλατήθηκε από τη στήριξη του προέδρου Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, στη μεγάλη νομισματική χαλάρωση παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού και τις γενικευμένες επικρίσεις.

Η κεντρική τράπεζα – την οποία ο Ερντογάν ανασχημάτισε και πίεσε φέτος – ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι παρενέβη “άμεσα” στην αγορά “με πωλήσεις λόγω των μη υγιών διαμορφώσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών”.

Το τουρκικό νόμισμα, το οποίο είχε υποχωρήσει νωρίτερα 3,3% στις 13,87 λίρες ανά δολάριο, ανέκαμψε στις 12,76 λίρες στις 11.36 (ώρα Ελλάδας), με άνοδο πάνω από 5% στην ημέρα. Είχε βυθιστεί στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 14 λιρών την Τρίτη καθώς ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής του και το δολάριο ωφελήθηκε από τις δηλώσεις στελεχών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υπέρ μίας σύσφιξης της πολιτικής.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 47% της αξίας του φέτος και 30% μόνο τον Νοέμβριο, διαβρώνοντας ταχύτατα τα εισοδήματα και τις αποταμιεύσεις των Τούρκων, αναστατώνοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυρών που διαγκωνίζονται να βρουν κάποια εισαγόμενα φάρμακα.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr